Binnenland

„Justitie faalde in aanpak Michael P.”

De moord op Anne Faber had voorkomen kunnen worden als justitie adequaat had opgetreden nadat de verdachte, Michael P., in 2010 in Nijkerk twee meisjes van 16 en 17 jaar verkrachtte. Dat heeft de vader van de destijds 17-jarige Nijkerkse aan de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken geschreven.

Redactie regio
17 October 2017 11:21Gewijzigd op 16 November 2020 11:43
DEN DOLDER - Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. ANP BAS CZERWINSKI
DEN DOLDER - Een exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn. Verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef in de kliniek. ANP BAS CZERWINSKI

De Telegraaf berichtte dinsdagmorgen over de brief. De krant kreeg die van misdaadjournalist Peter R. de Vries, die door de Nijkerkse vader is benaderd. „Wat voor mij heel wrang en zuur is, is dat er destijds maar een beetje aangemodderd is”, schrijft de Nijkerker.

P. verkrachtte de meisjes onder bedreiging met een vuurwapen en liet hen ook met elkaar seks hebben. Beiden raakten ernstig getraumatiseerd. P. verklaarde later dat hij trots was op zijn daden.

De vader stelt volgens De Telegraaf dat hij drie jaar heeft gestreden om de labiele positie van P. aan te tonen. „Vier jaar na mijn laatste relaas moet ik betreuren dat het destijds niets heeft geholpen.”

Volgens de vader heeft de observatie van P. in het Pieter Baan Centrum „21 A4’tjes” aan rapportages opgeleverd, hoewel hij medewerking weigerde. „Tevens is daar de zorg voor recidive geuit” en kwam naar voren dat hij een gevaar was waartegen de maatschappij beschermd moest worden. De rechtbank Oost-Nederland wil hier niet op reageren.

Mede omdat P. weigerde zich te laten onderzoeken, legden rechtbank en hof hem geen tbs op. Uit onderzoek van de Amsterdamse rechter Jongeneel bleek maandag dat verdachten die weigeren mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, van de rechter toch regelmatig een tbs-maatregel opgelegd krijgen als de rechter een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke geestesstoornis vaststelt.

Medewerkers van de forensisch psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder, waar P. verbleef, krijgen zo veel haat- en dreigberichten dat de zorginstelling maandag aankondigde aangifte te doen. „Het gaat om een aanhoudende stroom haatmails. Ook is er iemand van ons belaagd op het terrein, daarom moeten wij aangifte doen.” De kliniek wordt dan ook dag en nacht beveiligd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer