Binnenland

Na ophef: aanpassing belasting eigen woning

Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de maatregel aan te passen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag na de presentatie van het regeerakkoord.

ANP
10 October 2017 14:06Gewijzigd op 16 November 2020 11:40

De „pijnlijke maatregel” met het zogenoemde eigenwoningforfait wordt over dertig jaar uitgesmeerd, en niet over de geplande twintig jaar, om de financiële gevolgen te verzachten. „Het gaat in hele kleine stapjes”, aldus Rutte. Volgens hem kwamen uit verschillende fracties verzoeken om te kijken of er nog iets aan viel te doen.

VVD-prominenten hadden felle kritiek geuit op het plan om huizenbezitters zonder hypotheek weer extra te gaan belasten. Ook andere partijen, zoals 50PLUS, haalden fors uit naar de „aflosboete”. Vooral oudere huizenbezitters die braaf hun hypotheek hebben afgelost, zouden van de herinvoering van de belasting de dupe worden. Critici spraken van een onbetrouwbare overheid, omdat die het aflossen tegelijkertijd juist stimuleert.

Door een speciale wet waren mensen met een afgeloste hypotheek vrijgesteld van het forfait. Zij genoten daardoor een belastingvoordeel. Het nieuwe kabinet wil die wet-Hillen nu in dertig jaar afbouwen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten dat naar schatting 1 miljoen mensen met een kleine of afgeloste hypotheek worden getroffen door de maatregel. Het eigenwoningforfait is een belasting op eigen bezit. Ook huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, moeten straks een bepaald percentage van de WOZ-waarde van hun woning gaan optellen bij hun inkomen en daarover belasting betalen. „Het is nog niet helemaal zeker hoe hoog dat percentage wordt”, zegt een VEH-woordvoerder. „Maar stel je voor dat het kabinet voor 0,6 procent kiest dan betekent dit niet dat huizenbezitters direct al dat percentage van de waarde van hun huis bij hun inkomen moeten optellen.” Dat percentage is in de eerste jaren veel lager en wordt in stapjes in dertig jaar tijd verhoogd naar 0,6.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer