Binnenland

Veilig heenkomen voor schooljeugd Brielle

In de omgeving van het historische vestingstadje Brielle zijn sinds vorige week enkele nieuwe ’verkeersbordjes’ te zien. De felgele kleur van de bordjes attendeert schoolgaande jongeren op een van de drie Veilige Huizen, adressen waar ze in nood kunnen aankloppen. De actie van de lokale afdeling van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO is vooral bedoeld voor scholieren met fietspech, maar ook jongeren die zich onderweg bedreigd voelen kunnen er terecht.

8 June 2004 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:18
ZWARTEWAAL - De Spar in Zwartewaal is een van de drie Veilige Huizen waar scholieren in de omgeving van het Zuid-Hollandse Brielle terechtkunnen als ze pech krijgen met hun fiets, achternagezeten worden of zich bedreigd voelen. - Foto RD, Sjaak Verboom
ZWARTEWAAL - De Spar in Zwartewaal is een van de drie Veilige Huizen waar scholieren in de omgeving van het Zuid-Hollandse Brielle terechtkunnen als ze pech krijgen met hun fiets, achternagezeten worden of zich bedreigd voelen. - Foto RD, Sjaak Verboom

De Dorpsstraat van Zwartewaal, een dorpskern van de gemeente Brielle, oogt rustig voor een doordeweekse morgen. Twee medewerkers van de gemeente vegen de kade van de kleine jachthaven. Een meeuw fladdert nieuwsgierig rond een felgeel bordje dat passanten de plaatselijke supermarkt wijst. Fietsende schooljeugd is nog in geen velden of wegen te bekennen. „Dat komt pas later deze morgen op gang”, verklaart Van der Drift, eigenaar van de supermarkt. Brielse scholieren die van en naar Geerviet en Heenvliet fietsen, kunnen bij zijn zaak terecht als ze in de problemen zijn gekomen. Op het raam van zijn winkel is ook een geel bordje bevestigd. Tijd om te praten heeft hij niet. „Ik ben nog niet open en ik heb het te druk.”

De Spar in Zwartewaal is niet het enige adres waar de schoolgaande jeugd met problemen terechtkan. Het huis van de familie Monteny staat ook open en staat langs de weg naar Abbenbroek en Spijkenisse. De woning van de familie Dijkhuizen in Vierpolders biedt plaats aan schooljeugd van de kant van Hellevoetsluis. Dijkhuizen (67) helpt schoolgaande jongeren die onderweg in de problemen komen al 33 jaar lang. „Mijn huis wordt nu officieel aangemerkt als Veilig Huis. De jeugd kan hier terecht om in alle rust een fietsband te plakken of even naar de ouders te bellen. Ik zie het project als een erkenning voor wat ik al lange tijd voor de jongeren beteken.”

De drie adressen zijn nog maar het begin, verzekert Tony Schram van 3VO (Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie). Ze zijn uitgezocht in samenwerking met de politie, omdat het adres gegarandeerd veilig moet zijn voor jongeren op weg van en naar school. „De mensen moeten vaak thuis zijn en aan een fietspad wonen. En ze moeten te vertrouwen zijn. We willen straks tien Veilige Huizen hebben.”

Aanleiding voor het initiatief was de dramatische mishandeling van Jeffrey bij de Put van Heenvliet. Eind september vorig jaar werd de 12-jarige jongen op weg naar school van zijn fiets gesleurd, seksueel misbruikt en zwaar mishandeld. Pas ’s avonds werd het jongetje gevonden. „Zoiets als dit kun je natuurlijk nooit voorkomen”, zegt Schram. „Maar tegenwoordig is het wel een stuk moeilijker om ergens aan te kloppen in geval van problemen. Veel mensen zijn niet thuis en je weet ook niet wie daar woont, dus het kan best gevaarlijk zijn. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld en kon je altijd wel bij iemand terecht.”

De behulpzame bewoners van een Veilig Huis krijgen van de plaatselijke 3VO een fietspomp, verbanddoos en reparatiesetje. „Het is de bedoeling dat jongeren met een lekke band zelf de reparatie uitvoeren. Het Veilige Huis is er alleen om een veilige en rustige plaats te bieden waar de kinderen aan de slag kunnen. Ik vind dat iedere leerling een band moet kunnen plakken. Dat moesten mijn eigen kinderen vroeger ook”, aldus Schram.

De voorzitter van de Brielse 3VO is ervan overtuigd dat het lokale project landelijk als voorbeeld kan dienen. „Voorzover wij weten is ons project uniek in Nederland. Bij de landelijke afdeling van 3VO hadden ze in ieder geval nog nooit van een dergelijk initiatief gehoord.”

Marco van der Knaap fietst iedere dag vanuit zijn woonplaats Rozenburg naar het Naerland College in Brielle. Met twee meisjes uit zijn vmbo-klas staat hij in de binnenstad van Brielle te wachten op zijn vrienden. „Op school hebben we voorlichting gehad over het project. Goed, zo’n huis is wel handig, maar zonder heb ik het ook altijd gered. Lekke banden plakte ik altijd langs de weg. Onderweg ben ik nooit achternagezeten of bedreigd. Ik neem altijd de weg over het industrieterrein. Daar is het erg rustig.”

Zijn twee klasgenotes komen uit Brielle. „Wij hoeven nooit ver te fietsen”, zeggen de meiden. „Bovendien zijn we niet bang uitgevallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer