Binnenland

Groen licht voor vertrekcentrum Ter Apel

De gemeenteraad van het Groningse Vlagtwedde is akkoord gegaan met de vestiging van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in het dorp Ter Apel. Maandagavond hakte de raad in het gemeentehuis in Sellingen de knoop door over een recent verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een vertrekcentrum in combinatie met een Tijdelijke noodvoorziening vreemdelingen (TNV) in Ter Apel te mogen vestigen.

ANP
8 June 2004 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Aan het begin van de vergadering was er in en buiten de raadzaal korte tijd een actie van leden van het Comité van Harte Pardon, de werkgroep Vluchtelingen Vrij en het Steunpunt Vluchtelingen. Die zijn fel tegen de komst van het vertrekcentrum in Ter Apel. Zij moesten op last van de politie de raadszaal verlaten. Toen een aantal van hen daar geen vervolg aan gaf, werden zij door de politie verwijderd. De politie hield tien actievoerders aan.

Elf raadsleden stemden voor en vijf tegen. CDA, VVD, ChristenUnie en Gemeentebelangen stemden voor. De PvdA was verdeeld, GroenLinks was het meest uitgesproken tegen. J. Overduin van GroenLinks hield een emotioneel betoog waarin hij opriep niet akkoord te gaan met het vertrekcentrum. We moeten mensen uitzetten die hier vaak al langdurig zijn geworteld. Ze moeten soms terug naar onveilige landen waar zelfs geen Nederlandse journalisten naar toe worden gestuurd. Wij kunnen op grond van ons geweten onmogelijk akkoord gaan met het uitzetbeleid en met het vertrekcentrum, zo zei hij.

Burgemeester J. Boertjes liet weten dat ook het college van B en W had geworsteld met het verzoek. Maar het vluchtelingenbeleid is nu eenmaal democratisch genomen in de Tweede Kamer en de discussies die daar zijn gehouden kunnen we in de gemeenten in Nederland niet over gaan doen. De inhoud van het beleid hoort bij de minister.

Gemeenteraden van Hilversum en Eindhoven stemden eerder tegen voorstellen voor het vestigen van vertrekcentra. De goedkeuring van Vlagtwedde is dan ook een opsteker voor het kabinet. Dat wil de komende drie jaar 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzetten. Vertrekcentra zijn daarbij een van de middelen.

Het vertrekcentrum zou plaats bieden aan vierhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu verblijven in het dorp al vierhonderd mensen in het asielzoekerscentrum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer