AzG: aanslag Afghanistan kwam als verrassing
Artsen zonder Grenzen (AzG) had voor de aanslag van vorige week woensdag in het noordwesten van Afghanistan geen signalen gekregen dat de situatie in die regio onveilig was. „De ochtend voor het incident is er nog overleg geweest met de gouverneur, de politie en lokale leiders", aldus operationeel directeur M. Hofman van de Nederlandse afdeling van AzG maandag. „Zij vertelden dat we veilig op pad konden gaan."
Bij de schietpartij kwamen vijf medewerkers van de hulporganisatie om het leven, waaronder de 39–jarige Nederlander Pim Kwint. Na de aanslag heeft AzG al haar buitenlandse werknemers in Afghanistan in Kabul in veiligheid gebracht. Hiermee wil AzG voorkomen dat er nieuwe aanslagen op haar medewerkers worden gepleegd. „We nemen het zekere voor het onzekere", aldus Hofman. „Misschien staan na de eerste vijf de volgende vijf gepland om doodgeschoten te worden."
Het veiligheidsbeleid voor de provincie Badghis, waar de aanslag plaatshad, is in januari aangescherpt. Na enkele incidenten met auto’s van AzG is toen besloten dat hulpverleners zich zoveel mogelijk per vliegtuig verplaatsen. Op de plek van de schietpartij vorige week was het echter alleen mogelijk per auto te reizen, aldus Hofman.
Het is volgens hem beleid bij AzG de veiligheidssituatie in de afzonderlijke landen minimaal één keer per jaar tegen het licht te houden. De teams in het veld bepalen samen met de hiërarchie daarboven of het verantwoord is te blijven zitten. Risico’s zijn nooit helemaal te vermijden, aldus Hofman. „De veiligheid is het meest gediend bij het inbedden van de hulpverleners in de lokale gemeenschap."
In de provincie Badghis was dat volgens Hofman het geval. De lokale bewoners waren ook geschokt over het doden van de hulpverleners. Hofman zegt niet te weten wie er achter de aanslag zat. Na de schietpartij kwam er een claim van de Taliban. „Dat leidde bij iedereen tot verbazing", zegt Hofman. „Het is geen Taliban–gebied. De bevolking bestaat vooral uit etnische Oezbeken en Tadzjiken, terwijl de Taliban een sterke basis hebben in het zuiden. Er zijn eerder claims geweest van de Taliban die niet juist bleken te zijn."
AzG is nu bezig met een analyse van de risico’s in het land. In de loop van deze week verwacht AzG meer te kunnen weten over voortzetting van de hulp in Afghanistan. „Maar het lijkt onvermijdelijk dat we het veiligheidsbeleid gaan aanpassen", aldus Hofman. De buitenlandse werknemers die nu in Kabul zitten, gaan nog niet naar huis maar doen mee met deze „discussie". Er werken voor AzG zeven Nederlanders in het land.