EU-lidstaten trekken lessen uit schandaal rond fipronil
De landen van de Europese Unie moeten potentiële gevaren in voedsel op een gelijke manier beoordelen. Dat hebben de EU-landbouwministers dinsdag in Brussel afgesproken om te voorkomen dat er een nieuwe fipronilcrisis kan ontstaan. Risico’s worden nu vaak verschillend ingeschat.
Na signalen dat de insecticide illegaal was gebruikt in kippenstallen kregen Nederland en België afgelopen zomer het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Elke EU-lidstaat gaat nu een contactpersoon aanstellen zodat informatie in vergelijkbare gevallen sneller informeel wordt uitgewisseld tussen de landen.
Verder is afgesproken dat waarschuwingssystemen beter op elkaar worden afgestemd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie over voedselcrises sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus Eurocommissaris Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid). Daarnaast worden er in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau georganiseerd.
Vanwege het schandaal werden honderden kippenbedrijven geblokkeerd en miljoenen eieren vernietigd. „Fraude van enkelen zou niet zulke verwoestende effecten mogen hebben”, zei Andriukaitis.
Minister Kamp (Economische Zaken) is blij met de afspraken. „Ieder land heeft zo zijn eigen systeem van risicobeoordeling. Het is belangrijk dat dat goed op elkaar wordt afgestemd en gecoördineerd wordt.” Die taak komt in handen van de Europese Commissie en de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA.
„Met voedsel mag je geen risico’s nemen”, benadrukte Kamp. Hij heeft er „absoluut” vertrouwen in dat de maatregen zullen zorgen voor een betere aanpak. „Alle landen hebben er belang bij dat dit goed geregeld wordt.”
Volgens consumentenorganisatie Foodwatch lossen de afspraken niets op en moet Nederland de hand in eigen boezem steken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is volgens Foodwatch veel te laks en zeer nalatig geweest in het toezicht, waardoor het schandaal kon uitdijen. „Nederland moet zelf zijn toezicht fors verbeteren, onder andere door de NVWA weg te halen van de regie van het ministerie van Economische Zaken.”