Kabinet eens over vrijer huurbeleid
Het kabinet gaat akkoord met de plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting voor een liberaler huurbeleid. De Tweede Kamer is nog niet zo ver. Het CDA wil meer garanties voor huurders. De grootste oppositiepartij, de PvdA, is fel tegen de voorstellen.
De essentie van het nieuwe huurbeleid is dat de huurprijzen van woningen de komende jaren in kleine stapjes worden opgetrokken tot een verhoging van maximaal 3 procent boven op de inflatie in 2008. In ruil daarvoor moeten de verhuurders meer huizen bouwen om tegemoet te komen aan het nijpende tekort aan woningen. Dat tekort is flink opgelopen: van 110.000 huizen in 1998 tot 170.000 in 2002.
De Woonbond is tevreden met de eerste, kleine huurverhogingen. De 3 procent extra stijging vanaf 2007 vindt de bond echter te hoog. De voorwaarde is weliswaar dat er voldoende betaalbare huurwoningen worden gebouwd, maar volgens de belangrijkste belangenbehartiger van huurders is het onmogelijk in drie jaar de woningnood op te lossen. De koepel van woningcorporaties Aedes reageert ronduit positief. De minister heeft de afgelopen tijd zowel de Woonbond als Aedes over de plannen geraadpleegd. De voorstellen lekten overigens vorige week donderdag al uit.
Volgens Dekker zullen verhuurders meer bouwen als de prijs-kwaliteitverhouding verbetert doordat zij hogere huren mogen vragen. Bovendien zullen bepaalde huishoudens dan eerder verhuizen en plaatsmaken voor starters en mensen met een smalle beurs, die het meest lijden onder huidige woningnood.
De bewindsvrouw wil ook het aandeel huurwoningen waarvan de overheid de huurprijs niet reguleert, vergroten. Ze streeft ernaar dat het aandeel huurwoningen op de vrije markt halverwege 2006 zal zijn gegroeid van 5 tot 15 à 25 procent.
Minister Dekker gaat deze zomer concrete afspraken maken over de aantallen woningen die de verhuurders gaan bouwen. Op 1 januari 2008 wordt bekeken of die afspraken inderdaad zijn nagekomen. Als dat zo is, bepaalt de minister of het huurbeleid verder kan worden verruimd.
De Tweede Kamer bespreekt de plannen over drie weken. PvdA’er Depla is er fel tegen. „De minister laat huurders in de kou staan”, vindt hij. „De woningcorporaties hebben geld genoeg om te bouwen. Daarvoor hoeven de huren niet zo sterk omhoog. Er is eerder een gebrek aan grond.”
Ook de ChristenUnie kraakt Dekkers aanpak. Rijke corporaties hebben verzuimd voldoende goedkope woningen te bouwen, waardoor schaarste is ontstaan en vervolgens de prijzen enorm zijn gestegen. „Het is dan ook het belonen van laksheid om hun meer ruimte te geven als ze nu eindelijk meer woningen gaan bouwen.” Woordvoerster Huizinga roept de corporaties ertoe op hun slapende miljarden te gebruiken voor sociale woningbouw.
Het CDA reageert positiever. „Een zeer geconditioneerd ja” klinkt uit de mond van CDA-kamerlid Van Bochove. Hij vindt de plannen voor een nog gematigder huurverhoging dan de afgelopen jaren en die voor een versnelde bouwproductie prima. Maar met de verlaging van de huurliberalisatiegrens wil Van Bochove garanties dat de huidige huurders niet worden getroffen.