„Genoeg slaap betekent nog geen goede rust”
We slapen over het algemeen lang genoeg, maar dat betekent nog niet dat we ook goed slapen. Uit onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat veel Nederlanders, vooral vrouwen, slaapproblemen hebben. Voor de studie zijn de slaapgegevens van 140.000 mensen bekeken uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken uit de afgelopen 25 jaar.
Ongeveer 90 procent slaapt binnen de aanbevolen duur van 7 tot 9 uur voor volwassenen. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar wel een stuk slechter: ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.
Er zijn drie belangrijke slaapproblemen: moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Vrouwen doen het slechter dan mannen. Ruim 1 op de 5 mensen van 41 tot 66 jaar wordt te vroeg wakker (24 procent van de vrouwen, tegen 17,6 procent van de mannen). Met name vrouwen vallen na nachtelijk wakker worden weer moeilijk in slaap. Vrouwen komen bovendien veel moeilijker in slaap dan mannen.
Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen kan leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen.