Cor politie verkwistte ongestoord tonnen
De korpsleiding van de politie kreeg al in 2012 signalen over „verkwistend handelen” door de centrale ondernemingsraad (cor), maar greep niet in. Controle op de financiën van de politie had sowieso geen prioriteit, ook niet van de politiek. Die conclusies trekt de commissie onder leiding van Maarten Ruys die de verkwisting van belastinggeld door de cor heeft onderzocht.
Door het gebrek aan controle kon de raad jarenlang ongestoord belastinggeld uitgeven aan dure feesten en andere uitspattingen. Het gaat om tonnen per jaar, zo blijkt uit het onderzoek. De onlangs overleden oud-topman Gerard Bouman had volgens de commissie nauwelijks aandacht voor adequaat financieel toezicht.
Voor omkoping heeft de commissie geen bewijzen gevonden. De theorie zong rond dat Bouman de cor en voorzitter Frank Giltay liet begaan om steun te krijgen voor grootscheepse veranderingen bij de politie. De cor smeet met geld in een periode waarin de politie moest bezuinigen en alle korpsen op moesten gaan in één landelijke organisatie, de Nationale Politie.
Voor huidig korpschef Erik Akerboom is dat de belangrijkste conclusie. Hij omarmde het rapport en stelde dat al hard wordt gewerkt aan een betere controle op de financiën. De begroting van de cor is volgens hem inmiddels op orde.
De Tweede Kamer wil snel over de onderzoeksresultaten in debat met minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie). Die erkende dinsdag direct al dat de controle „beter had gemoeten”. „De wijze waarop de cor met publieke middelen omging, kan niet door de beugel”, aldus Blok.
Bij de politie is volgens de onderzoekers ook „een cultuuromslag” nodig. Huidig korpschef Akerboom erkent dat „het besef nog te weinig is ontwikkeld dat je elkaar onderling aanspreekt op overschrijdend gedrag”. De omgangsvormen moeten wat hem betreft zakelijker worden.