Dominee na orkaan slachtoffer én trooster
Slachtoffer én trooster. Dat is ds. Keith B. Lewis (56), predikant van de methodistische kerk in Nederland. De orkaan Irma verwondde zijn vrouw en verwoestte zijn huis. Tegelijk staat de pastor Antilliaanse familieleden van slachtoffers op Sint Maarten met raad en daad terzijde.
Of hij in een lastige rol zit? „Een uitdagende”, aldus de in Nederland verblijvende predikant maandagmorgen. „Doordat ik zelf slachtoffer ben van de orkaan, begrijp ik wat andere getroffenen moeten doormaken.”
Niets is er over van zijn huis op Tortola, een van de grootste eilanden van de Britse Maagdeneilanden. Door orkaan Irma stortte het gebouw in elkaar. „Tortola is een van de zwaarst getroffen eilanden in het rampgebied. Noem het Ground Zero.”
Zijn vrouw was thuis toen de woning werd verwoest. Ze raakte gewond en ligt in het ziekenhuis. „Haar beide handen zijn gebroken en ze heeft schrammen op haar gezicht.” Ook van de woning van een zoon is weinig meer over. Met zijn vrouw heeft ds. Lewis amper contact kunnen krijgen. Communicatie met het eiland is ingewikkeld. Een enkele keer had hij zijn vrouw aan de lijn. „Ik ben afhankelijk van de dokter die mijn vrouw verpleegt. Hij neemt telefonisch contact met me op.”
Herbouwd
Hoe de komende dagen verlopen? De predikant wil onder meer Antilliaanse gemeenteleden (zo’n 170 in Rotterdam en Amsterdam) bijstaan. Ondanks zijn eigen sores. Hoe het verder moet op Tortola? „Ons huis zal moeten worden herbouwd. Maar nu is de eerste prioriteit dat mensen eten en een slaapplek krijgen.”
De dienst in Rotterdam, waar ds. Lewis zondag voorging, was „emotioneel.” God wil ons met de orkaan „iets leren”, zegt de predikant. „Wat we nodig hebben, is menselijkheid. Dat we elkaar helpen, elkaars buren zijn. Nu zijn we vaak verwikkeld in conflicten. Over geld, over het materiële. Ik heb een groter huis, een grotere auto, een hoger salaris.” Onder meer Mattheüs 18 en Romeinen 14 kwamen in de dienst aan bod. „Daar gaat het ook over onze opdracht om in liefde met elkaar samen te leven.”
Intussen probeert de bevolking op Sint Maarten zo goed en zo kwaad als dat gaat, de draad weer op te pakken. Vandaag zouden koning Willem-Alexander en minister Plasterk het zwaargetroffen eiland bezoeken.
De veiligheidssituatie daar lijkt wat te verbeteren, maar is fragiel, meldde premier Rutte zondag. Het dodental steeg van twee naar vier. Begin deze week moeten er zo’n 550 militairen op Sint Maarten zijn. Op het eiland, waar eerder plunderingen waren, zijn aanhoudingen verricht.
De gevangenis wordt bewaakt door Nederlandse militairen nadat er in de muur een gat was ontstaan. Niemand is ontsnapt.
Drinkwater
Het Nederlandse Rode Kruis is onderweg om de bevolking te voorzien van drinkwater en voedsel. Dat heeft voorrang. Daarna volgen hulpgoederen als afdekzeilen, keukensets en jerrycans. Een waterkundige gaat in kaart brengen hoe de drinkwatervoorziening kan worden hersteld.
Een groep van 59 mensen van Urban Search And Rescue (USAR.NL) vertrok vandaag vanaf vliegveld Eindhoven naar Curaçao. De groep vrijwilligers gaat door naar Sint Maarten om te helpen bij het weer opstarten van de ambulancediensten en de brandweer.
Van het eiland worden mensen weggehaald, zoals gewonden, zieken, toeristen en gezinsleden van uitgezonden Nederlanders. Sint Maarten bleef zaterdag extra schade bespaard toen de volgende orkaan José langs het eiland trok. „We kunnen nu echt aan de slag om ons land weer op te bouwen”, zei parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams.