EP-leden steunen pleidooi Bot
De meeste lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen zijn het eens met minister Bot van Buitenlandse Zaken, die woensdag bepleitte bepaalde EU-bevoegheden terug te geven aan de nationale staten. Of hun mening iets uitmaakt, is maar de vraag. Volgens dr. A. Pijpers van Instituut Clingendael hebben europarlementariërs nauwelijks invloed.
Bijval
Het pleidooi van Bot kon donderdag op veel bijval rekenen van Nederlandse europarlementariërs. Zo vindt PvdA-lijsttrekker Van den Berg dat Brussel „geen meerwaarde heeft op terreinen als cultuur of onderwijs.” CDA’er Eurlings meent dat Bot terecht een „steen in de vijver” heeft gegooid. ChristenUnie-SGP-voorman Blokland verwacht dat Bot gehoor vindt bij zijn EU-collega’s: „Ze beseffen dat ze door de uitbreiding met tien lidstaten te veel hooi op hun vork hebben genomen.”
Twee partijen zijn het echter oneens met Bot. D66 herkent zijn zorgen, maar vindt de oplossing verkeerd. GroenLinks noemde Bots pleidooi „schijnheilig en selectief.”
Invloed
Verkiezingsprogramma’s staan meestal bol van de mooie beloften. Het is maar de vraag wat daarvan wordt waargemaakt. Het Instituut voor Publiek en Politiek heeft de beloften en daden met elkaar vergeleken. Onafhankelijke beoordelaars geven daar hun visie op. „De verkiezingsprogramma’s zijn tamelijk hoog gegrepen”, vindt dr. A. Pijpers van instituut Clingendael. „De leden van het Europees Parlement hebben namelijk maar een beperkte invloed in Europa. Bij veel zaken kan het EP helemaal geen invloed uitoefenen.”
Daarnaast lijken de verkiezingsprogramma’s allemaal vrij sterk op elkaar, concludeert Pijpers. „Er zijn slechts kleine verschillen. Alleen de uiterst linkse en rechtse partijen hebben duidelijk afwijkende meningen.”
Wedstrijd
SP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Meijer denkt dat de bestaande gedragscode voor Nederlandse europarlementariërs alleen kiezers zoet houdt, maar EP-leden niet zuinig maakt. Om aan de verspilling en verrijking een einde te maken, moet de code drastisch worden aangescherpt, vindt Meijer.
Een aantal maatregelen is nodig, stelt de SP’er. Zo wil hij dat Nederlandse europarlementariërs de komende vijf jaar een openlijke wedstrijd aangaan wie de zuinigste Nederlander is. Er is bespaarruimte genoeg, betoogt Meijer. „Zelfs met gebruik van eersteklas treinkaartjes en overnachtingen onderweg lukt het niet om de helft van de gegeven reiskostenvergoedingen op te maken.” Hij heeft zijn collega-lijsttrekkers gevraagd of ze hiermee kunnen instemmen. Reacties blijven tot dusver uit.
Opkomst
De opkomst voor de verkiezingen van het EP komt mogelijk wat hoger uit dan gedacht. Uit een donderdag gepubliceerde enquête blijkt dat 45 procent van de Nederlanders op 10 juni „zeker” naar de stembus gaat. De telefonische rondgang is gedaan in de tweede helft van mei. In de eerste helft van mei dacht nog 38 procent van de Nederlanders te gaan stemmen. Bij de verkiezingen in 1999 kwam overigens nog geen 30 procent opdagen.