‘Indringend beroep’ om hervatten polderoverleg
De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een „indringend beroep” gedaan op de sociale partners om toch te proberen „tot iets te komen”. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd nadat hij de partijen uitleg had gegeven over het mislukken van het polderoverleg over de arbeidsmarkt met de vakbonden.
Een akkoord in de polder over de arbeidsmarkt is belangrijk voor een nieuw kabinet. De vier partijen verschillen van mening over het onderwerp en hebben daarover volgens ingewijden zelf nog nauwelijks een letter op papier. Als werkgevers en werknemers tot een akkoord waren gekomen, zou dit de onderhandelingen gemakkelijker hebben gemaakt.
Nu dreigt ook deze moeilijke kwestie op de onderhandelingstafel te belanden, waar ook herziening van het belasting- en pensioenstelsel nog liggen. Al met al hebben de onderhandelende partijen nog zoveel tijd nodig dat ze begin oktober het record van de langste kabinetsformatie breken, schat een bron in de nabijheid van de onderhandelingstafel in.
De Boer kan nog niet zeggen of het overleg met de vakbonden wordt hervat. Hij zei wel dat de werkgevers „in principe altijd bereid zijn om constructief daaraan mee te werken”.
Volgens De Boer zijn er voor hem twee uitgangspunten. Het ene is volgens hem dat „werkgevers weer zonder rare risico’s mensen kunnen aannemen” en het andere is dat de werkgevers bereid zijn om „excessen in de flex weg te halen”.
De vakbonden CNV, FNV en VCP zijn uit het overleg met werkgevers over hervormingen in de arbeidsmarkt gestapt. Ze werden het niet eens over de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht. Eén van de hete hangijzers is de loondoorbetaling bij ziekte.
Toen De Boer bijna vertrok kwam voorzitter Han Busker van de FNV binnen, om op zijn beurt uitleg te geven over het klappen van de besprekingen.