Brinkhorst informeerde Kamer onjuist over Europa
Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft donderdag haar verontschuldigingen aangeboden aan de Tweede Kamer, omdat die verkeerd is geïnformeerd. Zij erkende dat een brief die minister Brinkhorst van Economische Zaken aan de Kamer schreef over Europese besluitvorming „niet klopt".
Dit is te meer pijnlijk voor Brinkhorst, omdat hij onlangs in zeer felle bewoordingen de leden van de Tweede Kamer bekritiseerde om hun geringe kennis over de Europese Unie. De „harde woorden over de Kamer kunnen wij onszelf aantrekken", aldus Van Gennip. De minister schreef de brief op 10 mei, toen de staatssecretaris met zwangerschapsverlof was.
In die brief staat dat de raad van ministers en het Europees parlement zeer recent tot een akkoord zijn gekomen over de tekst van een richtlijn over patenten op software. In de volgende vergadering van de ministers in de raad voor het concurrentievermogen komt dit „derhalve als hamerstuk" op de agenda, aldus de brief.
Staatssecretaris Van Gennip moest donderdag in de Tweede Kamer omstandig uitleggen, dat het nog slechts gaat om een „eerste stap" in besluitvorming die waarschijnlijk pas volgend jaar zal worden afgerond. Na een voorstel van Europese Commissie moeten de raad van ministers en het Europees Parlement het eerst met elkaar eens zien te worden over dat voorstel.
Het Europese Parlement had 64 amendementen aangenomen op de concept–richtlijn van de Commissie. Over 26 van die wijzigingsvoorstellen bereikten de ministers al overeenstemming met het parlement en tien staan er nu wat de raad van ministers betreft nog ter discussie.
De Tweede Kamer was donderdag niet alleen zeer kritisch over de brief, maar eiste ook dat minister Brinkhorst hierover niet opnieuw een standpunt inneemt zonder dit eerst met de Tweede Kamer te bespreken.
PvdA, GroenLinks en SP hadden nog een stapje verder willen gaan dan de overige partijen door nu al te eisen dat Brinkhorst alsnog tegen de concept–richtlijn zal stemmen. Die richtlijn zou kleine innoverende softwarebedrijven het werk onmogelijk maken en grote bedrijven zoals Microsoft in een voordelige positie brengen.