Californië wil ontkennen transgenderidentiteit strafbaar maken
„Dag Jan.” „Sorry, ik ben Jannie.” „Nou, ik ken je al jaren als Jan, je ziet eruit als Jan, dus ik zeg: Jan.” Wie binnenkort dat laatste presteert in Californië, kan worden vervolgd.
Met 26 tegen 12 nam de Senaat van de meest progressieve staat aan de westkust van de VS deze week een wet aan. Daardoor wordt het een criminele daad wanneer men een transgender mondeling of schriftelijk aanspreekt met het verkeerde geslacht. De straffen zijn fors: een boete van 1000 dollar of een gevangenisstraf van een jaar.
De wet is nu ter goedkeuring aangeboden aan de California State Assembly, de andere kamer van het parlement in die staat. Conservatieve Amerikanen zijn vanwege de zetelverdeling bang dat de maatregel daar zonder veel discussie zal worden aangenomen. In de Assembly hebben de doorgaans progressieve Democraten met 52 zetels de meerderheid. De veelal conservatieve Republikeinen bezetten er 25 zetels.
Vooralsnog zal de nieuwe wet gelden voor ziekenhuizen en verpleeginrichtingen. „Dat is niet de plaats waar op dit moment veel transgenders te vinden zijn”, schrijft de conservatieve blogger Jazz Shaw, „Maar de geschiedenis leert dat dit soort maatregelen vaak als een olievlek werkt.” Inmiddels liggen er bij het parlement van Californië voorstellen die ondernemingen met meer dan vijftig medewerkers dwingen de emancipatie van transgenders in hun bedrijfsregels door te voeren.
Senator Scott Weiner, die het wetsvoorstel indiende, wil van uitzonderingsbepalingen niet weten. Mensen die op grond van hun geloofsovertuiging bezwaar hebben tegen de nieuwe maatregelen zullen niet vrijuit gaan als ze wet overtreden. „Ieder mag zijn godsdienstige overtuiging hebben. Maar wanneer men zich in het publiek begeeft, een instelling runt, op zijn werk is of op andere manier deelneemt aan het maatschappelijk verkeer, moet men zich houden aan de wet.”
De discussie over de emancipatie van de transgenders in Amerika is opgelaaid doordat de vorige president, Barack Obama, aan het eind van zijn tweede termijn verschillende maatregelen heeft genomen die de acceptatie van deze groep moeten bevorderen. Zo besloot hij dat in scholen en openbare gebouwen transgenders zelf moeten kunnen beslissen of zij gebruikmaken van een dames- of herentoilet. Daarnaast bepaalde hij dat transgenders bij het leger alle ruimte moeten krijgen om openlijk voor hun geslachtskeuze uit te komen.
President Donald Trump heeft recent deze maatregel teruggedraaid. „Na consultatie met mijn generaals en militaire experts heb ik beslist dat de regering van de VS geen transgenders zal toelaten in een der onderdelen van het Amerikaanse leger.” Hij stelde dat het leger zich moet concentreren op de „beslissende en verpletterende overwinning” en niet opgezadeld kan worden met „de enorme medische kosten” die transgenders met zich meebrengen.
Verschillende hoge militairen in de VS hebben nadien verklaard dit besluit niet te kunnen of te willen uitvoeren. Maandag zijn twee belangengroepen een proces gestart waarmee ze willen bereiken dat dit besluit wordt teruggedraaid. Mocht de beslissing inderdaad geëffectueerd worden dan zullen de naar schatting 12.000 transgenders die in het leger werken, worden ontslagen.
Verklaring christelijke leiders VS
APELDOORN. Meer dan 150 Amerikaanse christelijke leiders, onder wie bekende theologen als James Packer, hebben een verklaring uitgegeven waarin ze zich keren tegen de heersende seculiere moraal rondom seksualiteit in de Verenigde Staten. Ze spreken in de ”Nashville Verklaring” onder meer uit dat het „aannemen” van een homoseksueel of transseksueel „zelfbeeld” in strijd is met „Gods heilige bedoeling in schepping en verlossing.”
De verschillen tussen man en vrouw zijn volgens de ondertekenaars bovendien in de schepping gegeven en „geen resultaat van de zondeval of een tragedie die we moeten overwinnen.”