Agressie treft helft Gelderse burgemeesters
Ruim de helft van de Gelderse burgemeesters (56 procent) heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie en geweld door burgers.
Van alle politieke politici in Gelderland zegt een kwart slachtoffer te zijn geworden van schelden, bedreiging, intimidatie, slaan of schoppen.
Gemiddeld kregen de slachtoffers er vijfmaal mee te maken, bleek gisteren uit een onderzoek van de provincie Gelderland naar geweld tegen Gelderse bestuurders en politici.
Veel incidenten deden zich voor tijdens de conflicten in de Achterhoek over bezuinigingen in de thuiszorg. Ook de vluchtelingenproblematiek en mogelijke vestiging van asielzoekerscentra waren een reden om bestuurders aan te vallen.
Uitschelden en bedreigen komt het meest voor en vaak recht in het gezicht of via sociale media. Maar bij een aantal slachtoffers stond ook ineens iemand in de tuin of voor de deur. „Ik neem tegenwoordig mijn hond mee als er een vreemde aanbelt”, zegt een slachtoffer. Een derde van de slachtoffers zegt nog steeds minder werkplezier, mentale problemen of verdriet te hebben.
Veel bedreigde politici en bestuurders melden incidenten niet bij justitie. Zij vinden het incident veelal niet ernstig genoeg of stellen dat „het nou eenmaal bij de functie hoort.” Dat laatste vinden meer politici in Gelderland dan in de rest van Nederland. Gedeputeerde Markink (interbestuurlijk toezicht) van Gelderland vindt echter alle vormen van agressie en geweld onacceptabel. De provincie gaat bestuurders trainen om beter om te gaan met agressie.