Binnenland

Straatroof in tien jaar tijd fors gestegen

Het aantal straatroven is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Registreerde de politie in 1990 bijna 8000 straatroven, in 2000 was dit aantal gestegen tot 13.800. Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie die het ministerie van Justitie heeft laten uitvoeren naar het verschijnsel.

ANP
27 February 2002 16:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Hoewel er meer straatroven worden gepleegd, zijn die nog steeds slechts 1,9 procent van het totaal aantal diefstallen dat bij de politie bekend is. Ruim driekwart van de straatroven vindt plaats in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. De grote steden boven de 250.000 inwoners hebben er verreweg de meeste last van.

Het departement heeft de rapportage laten maken, omdat er weinig bekend is over de omvang en achtergronden van het misdrijf, terwijl de ernst toeneemt en de gevolgen voor de slachtoffers vaak groot zijn. Zo loopt eenderde deel van hen letsel op, waarvoor 4 procent in het ziekenhuis terechtkomt. Eenvijfde deel krijgt psychische problemen en van hen stapt 30 procent naar een professionele hulpverlener om de gebeurtenis te verwerken.

Hoeveel slachtoffers er zijn is niet goed aan te geven. Opvallend is dat uit slachtofferenquêtes blijkt dat landelijk 0,4 procent van de bevolking te maken had met diefstal op straat. Dat is omgerekend 48.000 mensen. De onderzoekers verklaren het grote verschil ten dele doordat niet alle delicten worden aangegeven en dat het in de regio soms op andere wijze wordt gedefinieerd.

In Amsterdam zijn, veel meer dan in andere steden, toeristen het doelwit. Jonge mannen worden vaker slachtoffer van straatrovers en oudere vrouwen vaker van tasjesroof. Hoewel de politie straatroof en tasjesroof vaak onder hetzelfde ernstige delict schaart, bestaan er verschillen in daders en werkwijze.

De daders zijn bijna allemaal mannen, die bij straatroof het liefst opereren in duo’s. Vaak hebben ze een crimineel netwerk. Bij tasjesroof gaat het vaak om één dader, die jonger is dan de straatrover, vaker verslaafd en vrij impulsief overgaat tot zijn daad. Het slachtoffer wordt meestal alleen bedreigd. Straatrovers dreigen vaker met een wapen, meestal een mes. De laatste jaren neemt het geweld toe, vooral door de jongste berovers. Allochtone daders zijn bij straatroof overtegenwoordigd, zoals onlangs ook in Rotterdam bleek.

De onderzoekers pleiten voor een duidelijke aanpak door de politie van straatroof nu deze gegevens bekend zijn. Daarvoor is een plan gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer