Binnenland

Texelse vinvis tot op het bot ontleed

Op Texel wordt hard gewerkt om de zondag aangespoelde dode vinvis van het strand te halen. Een onderzoeksteam van natuurcentrum Ecomare is bezig om de botten van het zeezoogdier vrij te maken, terwijl Rijkswaterstaat ervoor zorgt dat de stinkende vleesresten worden verwijderd.

ANP
21 August 2017 13:20Gewijzigd op 16 November 2020 11:17
beeld Ecomare
beeld Ecomare

Zodra alle botten los zijn, gaan het skelet op een vrachtwagen richting het bedrijf van Chris Walen in het Friese gehucht Triemen. Walen is een ervaren preparateur van talloze diersoorten, waaronder walvisachtigen. Het skelet wordt in een bak met enzymen geplaatst om zo de laatste vleesresten te verwijderen. De enzymen lossen het eiwit in het vlees op. Daarna kan Walen het geraamte reconstrueren.

Ecomare wil het skelet van het 19 meter lange dier op den duur exposeren.

Het rottende vlees van de vinvis gaat rechtstreeks naar destructiebedrijf Rendac.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer