Vlielanders vechten voor laatste telefooncel Friesland
Een groep Vlielanders is van plan om van de laatste telefooncel op het eiland een monument te maken. „Het is een stijlicoon, net als de praatpaal.”
„Het zou zonde zijn als deze telefooncel op de schroothoop zou verdwijnen”, zegt Folkert Janssens van de pas opgerichte Vlielandse actiegroep. De cel is onlangs verwijderd van zijn plek aan de Lutinelaan en overgeplaatst naar de gemeentewerf.
Volgens de gegevens over telefooncellen in Nederland –die niet geheel volledig zijn– gaat het om de laatste telefooncel van Friesland.
De groep wil dat de telefooncel in de Vlielandse veerhaven komt, op de terminal van rederij Doeksen. Janssens: „We zouden graag ook een cel op de terminal in Harlingen willen plaatsen, zodat ze met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht.”
Janssens: „We willen er een soort monument van verbinding van maken waarbij stilgestaan wordt bij emotie die je in een telefoongesprek kunt leggen.”
De telefooncel was ooit eigendom van KPN, de opvolger van de PTT, die aan het einde van de jaren negentig 20.000 telefooncellen in Nederland had staan. Vanwege de opkomst van mobiele telefonie werden de cellen steeds minder gebruikt.
Nadat in 2008 de verplichting werd afgeschaft voor KPN om voor telefooncellen te zorgen, kon het bedrijf de cellen van de hand doen. Volgens woordvoerder Hesselink heeft KPN in 2010 en 2011 alle telefooncellen verkocht. „Een deel ging over naar RBL Telecom en een ander deel zou door reclamebedrijf Hillenaar worden gebruikt als advertentiezuil.”
De Vlielandse gemeentesecretaris Lanting zegt dat KPN in 2011 opdracht had gegeven om de drie telefooncellen die toen nog op Vlieland stonden, te verwijderen. „De cel aan de Lutinelaan is blijven staan. Het is onduidelijk waarom, maar er was nog verbinding mogelijk vanuit de telefooncel tot november 2015. Misschien was de KPN deze wel vergeten.”
Terwijl veel telefooncellen in de rest van Nederland regelmatig ten prooi vielen aan vandalisme, heeft de cel aan de Lutinelaan de tand des tijds zonder problemen doorstaan. Volgens woordvoerder Tijdeman van de gemeente heeft wethouder Hoekstra uiteindelijk opdracht gegeven om de cel alsnog te verwijderen. „Uit vrees voor gevaarlijke situaties indien hij alsnog vernield zou worden.”
Janssens van de werkgroep zegt dat nog lang gebruik is gemaakt van de cel. „Tot 2015 heb ik nog met enige regelmaat gebruikte telefoonkaarten gevonden in de cel, dat zijn tegenwoordig collector’s items.” De initiatiefnemers hopen dat de cel er volgend jaar weer kan staan.