Rechter: uitlevering aan Turkije mag
De 63-jarige Turkse Nederlander Osman Albay mag aan Turkije uitgeleverd worden. De Rotterdammer had een kort geding aangespannen tegen zijn uitlevering, uit vrees een oneerlijk proces. Maar de rechter oordeelde vrijdag dat uitlevering is toegestaan.
Almay wordt verdacht van drugshandel tussen Nederland en Turkije en deelname aan een criminele organisatie. Hij is hier opgepakt, waarna Turkije in 2012 verzocht om zijn uitlevering. Vorig jaar schortte de Nederlandse rechter de uitspraak over uitlevering op, omdat de overheid tijdelijk niemand uitleverde in verband met de onrust rond de mislukte couppoging in Turkije vorige zomer.
Omdat minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie juni van dit jaar besloot dat er wel weer uitgeleverd kan worden, spande Albay een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.
Na de mislukte staatsgreep zitten de Turkse gevangenissen overvol. Er zijn vele rechters, advocaten en journalisten opgepakt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vermoedt dat de geestelijke Fetullah Gülen achter de coup zit. Veel Gülen-aanhangers zijn de afgelopen tijd gearresteerd.
Albay vreest dat hij in Turkije in een overvolle gevangenis terechtkomt, zonder goede medische zorg en zonder zicht op een eerlijk proces. De rechter vindt echter dat - omdat het hier niet om een politiek gevoelige zaak gaat en Albay niet tot een risicogroep hoort, hij uitgeleverd mag worden.
De rechter vertrouwt erop dat de Rotterdammer zijn straf in Nederland mag uitzitten, als hij wordt veroordeeld. Turkije heeft daar garanties over verstrekt, de rechter vindt deze toereikend.