Veel belangstelling voor Memorial Day
Met groot vertoon zijn zondag op het Amerikaans militair kerkhof van Margraten de Amerikaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Naar schatting 8000 belangstellenden en genodigden, onder wie enkele honderden Amerikaanse veteranen, woonden de plechtigheid bij. Het was de drukst bezochte Memorial Day in tien jaar.
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, C. Sobel, trok in zijn toespraak parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de dreiging van terrorisme en radicale regimes nu. Hij noemde de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven de „greatest generation ever” en roemde hun moed en zelfopoffering.
„Onverschilligheid is de grootste bedreiging van de wereldvrede. We moeten blijven strijden voor een wereld waarin vrijheid van geloof en meningsuiting algemeen geaccepteerd zijn. Dat zijn we de soldaten verschuldigd die zich in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrede hebben opgeofferd”, sprak Sobel.
Tijdens de plechtigheid werden tal van kransen gelegd, onder anderen door minister van Defensie H. Kamp, luitenant-generaal A. Blomjous, commissaris van de Koningin in Limburg baron B. van Voorst tot Voorst en de generaal van de Amerikaanse troepen in Europa, J. Jones. Met salvo’s, een gebed en overvliegende vliegtuigen werd de ceremonie afgesloten.
Het Amerikaans militair kerkhof in Margraten werd in november 1944 ingericht. De geallieerden waren na de landing in Normandië in juni opgerukt tot in Nederland, maar ten zuiden van Arnhem stokte de opmars. Tussen juni 1944 en de uiteindelijke bevrijding in mei 1945 sneuvelden vele Amerikanen. Van hen vonden er 17.000 in eerste instantie hun laatste rustplaats op het uitgestrekte en glooiende Plateau van Margraten.
Meer dan de helft van de gesneuvelden werd binnen enkele jaren op verzoek van hun familie naar Amerika overgebracht om daar te worden begraven. In Margraten bleven tot op de dag van vandaag 8302 slachtoffers achter.