Sioux Center koestert zijn immigranten
Harold Vande Wetering uit Sioux Center, in Iowa, vindt het goed dat Trump het immigratieprobleem aanpakt. „Dat is hard nodig. Maar de Mexicanen die we hier hebben zijn beste lui die hard werken en geen enkele overlast geven.”
Wie vanuit het zuiden Sioux Center binnenrijdt, ziet aan zijn rechterhand een vrijstaand huis met daarop in zwartgekleurde dakpannen de Amerikaanse lijfspreuk ”In God we trust”. Dat besef is typerend voor de dorpsgemeenschap. In Sioux Center, een dorp met zo’n 7500 inwoners in de noordwesthoek van de staat Iowa, heeft het geloof een belangrijke plaats. Zondag is er een echte rustdag. Wie dan zijn gazon maait, kan bezoek krijgen van de politie met het verzoek de zondagsrust in acht te nemen.
Toch verandert er iets in deze overwegend agrarische gemeenschap. Decennialang was Sioux Center vooral een protestants dorp. De achttien kerken die al heel lang in deze plaats actief zijn, willen alle op de een of andere manier in de traditie van de Reformatie staan. Daarbij hadden de gereformeerde denominaties de overhand. Hun wortels gaan terug naar de komst van geestelijke nazaten van Kuyper en Kersten.
Vrij recent is er echter een negentiende kerk bij gekomen, een rooms-katholieke gemeente, ontstaan door de instroom van immigranten – vooral van Mexicaanse komaf. In een voormalige bloemenzaak, bijna om de hoek bij de Netherlands Reformed Congregation, heeft de Christ the King Catholic Church zich gevestigd. Elke zondag zit het gebouw afgeladen vol.
„Inderdaad, Rome is hier bezig aan een opmars”, zegt de gepensioneerde Harold Vande Wetering, die zelf behoort tot de Christian Reformed Church. „Maar de gemeente is niet bedreigend voor onze dorpscultuur. De diensten worden in het Spaans gehouden. Ik ken nog geen autochtonen die zijn overgegaan.”
Latino’s
De toestroom van immigranten begon in Sioux Center rond het jaar 2000. Sindsdien is het aantal latino’s in deze plaats verdrievoudigd en wonen er bijna duizend in de plattelandsgemeente. „Ze werken hard en geven geen enkele overlast”, zegt Vande Wetering. „Als alle immigranten zo waren, hadden we in Amerika geen probleem.”
De toestroom van Mexicanen naar Iowa begon toen in de jaren negentig de vleesverpakkingsindustrie naar het platteland verhuisde. De eerste groepen die vanuit Californië naar deze streken kwamen, gingen in deze sector aan de slag. Later vonden immigranten ook werk in de melkveehouderij en bij kippenboeren. „Ze werken hard, zeuren niet en we kunnen hen ook niet missen”, zegt melkveehouder Darin Dijkstra.
Rijwielhandelaar David Eekhoff, wiens zaak pal naast de kerkzaal van de rooms-katholieke immigranten staat, vat het kernachtig samen: „We hadden aanvankelijk een aversie tegen deze Mexicanen. We tolereerden ze. Nu kunnen we niet meer zonder hen en, sterker: we houden van hen.”
Dat de latino’s banen inpikken van de blanke bevolking ontkennen de inwoners van Sioux Center. „Hier is dat zeker niet zo. Integendeel, we hebben hen hard nodig”, vertelt Dijkstra. „Ik kan geen mensen vinden die het werk op de melkveehouderij willen doen, ook al bied ik een uurloon dat 2 dollar hoger ligt dan het gemiddelde.”
De burgemeester van Sioux Center, de Republikein Dennis Walstra, zei onlangs in de media ook dat het terugsturen van de immigranten „een ramp voor Sioux Center zou zijn. Dan zijn er plotseling enkele honderden vacatures.” Hij spant zich dan ook in om goede huisvesting voor de Mexicaanse werkers te regelen.
Grote steden
Toch steunt vrijwel elke inwoner van het overwegend Republikeinse Sioux Center tegelijkertijd de immigratiepolitiek van president Trump. „Hier zijn de immigranten geen probleem, maar in de grote steden wel. Latino’s hebben een belangrijke rol in de misdaad en illegalen misbruiken onze sociale en medische voorzieningen”, zegt Vande Wetering. Op de vraag of dit niet meer een idee dan een feit is, maakt hij een afwerend gebaar. „Dat is gewoon zo.”
Jonathan Kobes, die in Sioux Center opgroeide en nu stafmedewerker is van de Republikeinse senator Mike Rounds uit South Dakota, plaats wel een kanttekening. „Die waardering voor latino’s is er nu zeker. Maar dat kan wel veranderen als er nog meer immigranten komen en ze een stempel gaan zetten op het dorpskarakter van Sioux Center. Nu is één op de zeven inwoners van Sioux Center Mexicaan, maar wat als dat één op de vijf wordt?”
In het hartland van Trump
Oud-hoofdredacteur W. B. Kranendonk reisde door het Midden-Westen van de VS, op zoek naar de stemmers van Trump. Waarom gaven ze hem hun vertrouwen? En hoe vinden ze dat hij het doet? Dit is deel 3: immigranten in Sioux Center.