Binnenland

Actie CU-SGP en CDA Woerden tegen echtscheiding

De gemeente Woerden kan een grotere rol spelen bij het voorkomen van echtscheidingen. Dat vinden de raadsfracties van ChristenUnie-SGP en het CDA, die zich hiervoor gaan inzetten.

Fija Nijenhuis
20 July 2017 09:31Gewijzigd op 16 November 2020 11:04
Bulk. beeld RD
Bulk. beeld RD

„We denken bijvoorbeeld aan het aanbieden van onlinecursussen over ouderschap en voorlichting tijdens de zwangerschap”, zegt H. Bulk, fractieassistent en raadscommissielid van ChristenUnie-SGP, namens de twee politieke partijen in de Woerdense gemeenteraad.

„Een tijdje terug sprak ik met CDA-raadslid Van Meijeren over de echtscheidingscijfers in Nederland”, vertelt Bulk. „Vorig jaar zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 33.000 koppels uit elkaar gegaan. Geschat wordt dat een op de vijf scheidingen uitloopt op een vechtscheiding. We vroegen ons af hoe het in Woerden zat. Er wonen hier veel gezinnen met kinderen.”

Negen van de tien

De fracties stelden een aantal vragen aan WoerdenWijzer, het loket waar inwoners terechtkunnen voor door de overheid gefinancierde jeugdzorg en maatschappelijke hulp. Uit de informatie van WoerdenWijzer bleek dat in 2015 er 98 Woerdense stellen zijn getrouwd. Datzelfde jaar zijn er ongeveer evenveel mensen gescheiden: 98 mannen en 106 vrouwen die ingeschreven staan in de gemeente Woerden.

Of Woerden –met in totaal 51.000 inwoners– hoger scoort met het aantal echtscheidingen dan andere gemeenten, is moeilijk te achterhalen, zegt Bulk, die kandidaat-raadslid is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. „Uit een snelle vergelijking met Gouda en Vlaardingen blijkt dat we niet erg uit de pas lopen.”

Het gaat hem niet zozeer om de cijfers op zich. „Wat we schokkend vinden, is de constatering van WoerdenWijzer dat in de praktijk negen van de tien zorgmeldingen te maken hebben met relatieproblemen.”

Ook de instantie zelf noemt dit „een fors aantal.” Overigens geeft het loket wel aan dat het lastig is om exacte cijfers te geven. De oorzaken van meldingen en hulpaanvragen worden namelijk niet geregistreerd.

„Uit navraag bij de jeugdconsulenten blijkt dat er in 20 tot 25 procent van de gevallen sprake is van relatiegerelateerde problematiek”, meldt WoerdenWijzer in een reactie op de vragen van CU-SGP en CDA. „Ook verlopen echtscheidingsprocedures steeds grimmiger, met meer strijd. En de procedures duren langer dan eerder. Hierdoor worden de betrokken kinderen langer blootgesteld aan een situatie van complexe gezinsproblematiek en hebben zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van problemen.”

Werkgroep

Voor CU-SGP en CDA is de informatie van WoerdenWijzer aanleiding om in beweging te komen. „Er is vooral meer hulp nodig voordat er sprake is van een scheiding”, aldus Bulk. „Dus bij de voordeur, en niet pas bij de achterdeur.”

Bulk zegt dat er na de zomer in Woerden een werkgroep aan de slag gaat waarin instanties die namens de gemeente hulp bieden bij gezins- en relatieproblemen, bespreken hoe ze meer met elkaar kunnen samenwerken. „Daar zijn onder meer de GGD, maatschappelijk werkers en het Scheidingscentrum Midden-Nederland bij betrokken.”

Verloskundigen

De bedoeling is dat er een plan van aanpak wordt opgesteld. „Wij willen onze kans grijpen om daaraan ook een bijdrage te leveren.”

Behalve het aanbieden van cursussen en voorlichting, al tijdens de zwangerschap, opperen de fracties de mogelijkheid om verloskundigen in te zetten. „Wij vragen ons af waarom zij nu geen rol spelen op dit terrein”, zegt Bulk. „Het krijgen van een eerste kindje zorgt voor enorme veranderingen in een relatie. Van partner word je ouder. Verloskundigen kunnen in een vroeg stadium zaken opmerken en eventueel wijzen op mogelijkheden voor hulp. We gaan dit dus ook aankaarten.”

Volgens het Woerdense raadscommissielid gaat het niet alleen om preventie. „We willen mensen er ook bewust van maken dat het niet vreemd is om hulp te vragen als het even niet goed gaat in je relatie. Onze vraag is: kan en wil de gemeente daar een rol in spelen? En als het toch misgaat, dan mag wat ons betreft de gemeente best een bemiddelingstraject, ofwel mediation, actief gaan promoten.”

De beide fracties gaan dit de komende maanden aan de orde stellen. „We hopen uiteraard op bijval van de andere fracties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer