Binnenland

Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz

De invoering van een eigen bijdrage in 2012 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft geleid tot verdubbeling van het aantal gedwongen opnames. Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening daalde juist met 13 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de eigen bijdrage door het VUmc en GGZ inGeest in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen.

ANP
19 July 2017 17:51Gewijzigd op 16 November 2020 11:03

Het onderzoek geldt alleen voor 2012, omdat de eigen bijdrage per 1 januari 2013 na flinke kritiek weer werd afgeschaft.

Het doel van de invoering van de eigen bijdrage was om de zorgkosten te verminderen. Dat is volgens de onderzoekers gelukt. Alleen is het grootse deel van 70 miljoen euro aan besparingen tenietgedaan door de 57 miljoen extra kosten voor gedwongen opnamen en acute zorg, stelt het VUmc.

„Door het mijden van zorg door mensen met een zware stoornis had de eigen bijdrage bij deze groep meer gedwongen opnamen en crisiscontacten tot gevolg”, zegt VUmc-hoogleraar Aartjan Beekman. De stijging in de gedwongen opnamen werd vooral veroorzaakt door patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis.

„Het blijft voor ons als behandelaars onbegrijpelijk dat we allerlei programma’s opzetten om iets te doen aan een toename van verwarde mensen op straat en dat tegelijkertijd de toegang tot goede zorg voor deze patiënten wordt beperkt”, zegt Beekman. „Dat voelt als het paard achter de wagen spannen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer