Binnenland

Drie jaar na het neerhalen van MH17

Maandag 17 juli 2017 is het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald boven Oekraïne. Aan boord zaten bijna driehonderd passagiers en bemanningsleden, veel van hen Nederlanders.

ANP
14 July 2017 12:04Gewijzigd op 16 November 2020 11:02

De hele dag wordt stilgestaan bij deze grootste vliegramp in de Nederlandse geschiedenis. Een aantal belangrijke zaken op rij:

Vlucht MH17:

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrekt donderdag 17 juli 2014 vanaf Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. Aan boord zitten 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig zal de Maleisische hoofdstad nooit bereiken. De Boeing 777 stort neer boven Oost-Oekraïne, vlak bij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger gewapende strijd leveren.

Wie of wat haalde MH17 neer?:

Vlucht MH17 is vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is met zekerheid vastgesteld, meldde het Joint Investigation Team (JIT) vorig jaar. In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland in het JIT samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België. Maar wie er op 17 juli 2014 precies aan de knoppen zaten van de lanceerinstallatie of wie de opdracht gaven tot het afvuren van de raket, wordt nader onderzocht.

De rol van Rusland:

De rol van Rusland is sinds het neerhalen van vlucht MH17 onderwerp van discussie. In Oekraïne is direct met de beschuldigende vinger naar het buurland gewezen. Rusland ontkent vanaf het eerste moment in alle toonaarden. Onderzoeksteam JIT meldde vorig jaar dat de raketinstallatie van Russisch grondgebied kwam en na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens, door pro-Russische rebellen gecontroleerd gebied, op een dieplader is teruggereden naar Rusland.

Rusland noemt deze conclusies „vooringenomen en politiek gemotiveerd”. Ook zou Oekraïne „bewijsmateriaal verzinnen” om de zaak in het voordeel van dat land te draaien, aldus de Russen.

De staat van het strafrechtelijk onderzoek:

Onlangs werd bekend dat de - nu nog onbekende - verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in Nederland en volgens de Nederlandse wet worden berecht. Wanneer en voor welke rechtbank, dat is nog niet duidelijk.

De herdenking op 17 juli:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen maandag 17 juli het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Er worden zo’n 2000 nabestaanden uit binnen- en buitenland verwacht. De - besloten - herdenking heeft dit jaar als thema ‘voortleven’. Dat sluit aan bij de symboliek van het monument, dat bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen die staan voor groei, hoop en leven. Ieder slachtoffer heeft een eigen boom met een naamplaatje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer