Onderzoeker: Belder hield zich aan regels
Europarlementariër Belder heeft de aan hem verstrekte onkostenvergoedingen geheel gebruikt in overeenstemming met de geldende regels van het Europees Parlement. Het hoofdbestuur van de SGP heeft zich de achterliggende weken terecht vierkant achter zijn EP-lid opgesteld.
Dat is de conclusie van het onderzoek dat een extern adviseur in opdracht van het SGP-partijbestuur heeft uitgevoerd naar Belders gebruik van Europese onkostenvergoedingen. „Opnieuw is gebleken dat Belder al zijn uitgaven ruimschoots kan verantwoorden”, aldus partijvoorzitter W. Kolijn. „Ook van dat deel dat hij niet gewend was nader te specificeren, zo’n 480 euro per maand, kan hij de bonnetjes keurig overhandigen.”
De externe persoon die de kwestie heeft onderzocht, wil zijn naam niet in de publiciteit hebben. „Het is een onafhankelijk en gezaghebbend persoon op politiek-bestuurlijk terrein, die geen enkele relatie heeft met de SGP en haar achterban”, stelt Kolijn. Een schriftelijk rapport heeft de man niet opgesteld. „Dat vond hij niet nodig, want zijn visie was in twee zinnen te verwoorden.”
De adviseur heeft zich bij zijn onderzoek beperkt tot de officiële regels van het Europees Parlement. De in 1999 door alle Nederlandse delegatieleiders afgesproken gedragscode heeft hij niet in zijn oordeelsvorming betrokken. Kolijn: „Hij heeft ons dringend geadviseerd die weg niet te bewandelen. Over die code bestaan te veel verschillen van inzicht.”
Om voor de toekomst alle onduidelijkheid weg te nemen, wil het SGP-hoofdbestuur dat voortaan elk jaar een externe accountant het gebruik van alle kostenvergoedingen controleert en dat de eurofractie het partijbestuur daarvan verslag uitbrengt. „Het moet niet zo zijn dat wij daar op internet naar moeten zoeken. Dat moet standaard aan ons gepresenteerd worden.”
In het externe onderzoek dat de ChristenUnie liet verrichten naar haar parlementariërs, Blokland en Van Dam, wordt het zich al dan niet houden aan de gedragscode wel meegenomen. Het partijbestuur van de ChristenUnie kreeg het onderzoeksrapport, opgesteld door accountantsbureau Deloitte en Touche, vrijdagmorgen in handen. Deloitte en Touche heeft een aparte afdeling onderzoekers die zich niet alleen met cijfermatig onderzoek bezighoudt, maar ook met kwesties van integriteit.
Vanmiddag vergaderde het ChristenUnie-bestuur over het rapport. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend hoe de conclusies luiden en wat het eindoordeel van het partijbestuur is.
Donderdagmorgen presenteerden de eurofracties van PvdA en GroenLinks een eigen gedragscode. Het is een aangescherpte versie van die van 1999. PvdA en GL willen er de bepaling in opnemen dat bij de declaratie voor het gebruik van de eigen auto de door de Consumentenbond berekende kosten per kilometer als bovengrens worden gehanteerd. VVD-europarlementariër Maaten is er verbaasd over dat de twee fracties geen contact hebben opgenomen met andere partijen. Hij spreekt daarom van een „verkiezingsstunt.”
In een ingezonden stuk in deze krant betoogt oud-GMV-directeur Westert dat een partij als de ChristenUnie eigenlijk een gedragscode zou moeten hebben voor al haar bestuurders en volksvertegenwoordigers, niet alleen die in Europa, maar ook die in Nederland.