Economie

Extra korting op belasting voor gezin

Het kabinet geeft gezinnen met kinderen een extra belastingvoordeel dat kan oplopen tot tientallen euro’s per jaar. In totaal investeert staatssecretaris Wijn van Financiën 200 miljoen euro in de regeling, die per 1 januari aanstaande moet ingaan.

Redactie politiek
28 May 2004 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

De nieuwe regeling vervangt het oude systeem van vier verschillende kortingen. De algemene kinderkorting, de aanvullende kinderkorting en de extra aanvullende kinderkorting zullen verdwijnen, evenals een extra korting van 64 euro voor gezinnen met drie of meer kinderen. In plaats daarvan komt één nieuwe kinderkorting, die geleidelijk minder wordt naarmate het belastbaar inkomen van de ouders hoger is.

Volgens een woordvoerder van Wijn biedt zo’n „glijdende schaal” een oplossing voor het probleem van de armoedeval, dat was ingebakken in het oude systeem. Ouders die vanwege een inkomensstijging net het recht op extra aanvullende of aanvullende kinderkorting verloren, gingen er in één klap behoorlijk op achteruit.

Door de nieuwe regeling zullen gezinnen met lagere inkomens er tot tientallen euro’s per jaar op vooruit gaan. Elk ouderpaar met een inkomen tot 26.000 euro per jaar krijgt straks een korting van 782 euro per jaar. Vanaf een inkomen van 26.000 euro begint de geleidelijke afbouw. Wie meer dan 45.000 euro verdient, krijgt niets meer. Momenteel ligt die grens nog op 60.000 euro.

Een belastingkorting is overigens iets anders dan een aftrekpost. Aftrekposten zorgen voor een daling van het belastbaar inkomen, terwijl kortingen rechtstreeks in mindering komen op het bedrag dat in eerste instantie aan belasting moet worden betaald.

Al vanaf zijn aantreden loopt CDA-bewindsman Wijn met het plan om gezinnen verder tegemoet te komen. In een lezing die hij in november hield voor fiscale studenten wees hij erop dat gezinnen vaak te maken hebben met „onvermijdbare kosten” in de sfeer van wonen, zorg en kinderen.

Wijn kreeg toen steun van zijn eigen partij, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP, samen goed voor een ruime kamermeerderheid. De liberale coalitiegenoten van het CDA, VVD en D66, reageerden echter zeer afwijzend. Zij verweten de bewindsman dat hij terug zou willen naar de jaren vijftig.

CDA-kamerlid Van Vroonhoven-Kok legt uit dat de extra tegemoetkoming voor gezinnen met kinderen wat haar betreft nog maar het begin is van een hele vernieuwing in de belastingwetgeving: „Dit is het begin van een groot CDA-plan voor lastenmaximalisering. We omarmen dit volledig, maar hiermee zijn we nog niet klaar.”

Uiteindelijk wil het CDA naar een situatie waarin iedereen maximaal 15 procent van zijn inkomen uitgeeft aan wonen, 10 procent aan kinderen en 10 procent aan zorg. Wie daar niet mee uitkomt, moet extra steun krijgen van de Belastingdienst.

Al besloten is dat de Belastingdienst in de toekomst ook zorg gaat dragen voor de uitgifte van overheidssubsidies. Donderdag werd de naam bekend van een nieuw onderdeel van de Belastingdienst dat daarvoor straks verantwoordelijk wordt. Dit onderdeel gaat de Belastingdienst Toeslagen heten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer