Schippers schiet donorkinderen te hulp
Donorkinderen moeten niet alleen hun biologische vader, maar ook halfbroers en -zussen kunnen opsporen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de wet aanpassen om dat mogelijk te maken.
Ze maakt verder 150.000 euro vrij voor anonieme spermadonoren die het inschrijfgeld voor een gespecialiseerde DNA-databank niet kunnen of willen betalen. De databank, die donorkinderen kunnen inschakelen om hun biologische vader te vinden, rekent inschrijfgeld om het onderzoek te bekostigen. Donoren kunnen door Schippers bijdrage gratis terecht.
Tot 2004 was het in Nederland toegestaan om anoniem zaad af te staan. Voordien zijn naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Velen van hen zijn op zoek naar hun afkomst. Schippers riep daarom een maand geleden donoren van voor 2004 op zich bekend te maken en hun DNA af te staan.
DNA-onderzoek voor alle donorkinderen bij een databank naar keuze, zoals belangenbehartigers van de kinderen wensen, wil de minister echter niet vergoeden. Dat is aan een nieuw kabinet, vindt ze.
De maatregelen maken deel uit van een actieplan dat Schippers dinsdag uit de doeken deed. Ze gaat ook onder meer de vruchtbaarheidsklinieken nog eens wijzen op hun morele plicht om anonieme donoren te vragen zich alsnog bekend te maken. Niet alle klinieken hebben evenveel werk gemaakt van het aanspreken van donoren.
Op de regel dat mannen niet langer anoniem zaad kunnen afstaan bestond nog altijd een uitzondering. Een moeder kon na 2004 desgewenst een tweede kind van dezelfde anonieme donor nemen. Met die uitzonderingen moet het nu gedaan zijn, vindt Schippers.