Binnenland

Neder-Betuwe tegen gekozen burgemeester

De gemeenteraad van Neder-Betuwe is in principe tegen een gekozen burgemeester. Een motie van de SGP tegen het kabinetsvoornemen werd donderdagavond niet ondersteund door de VVD en het CDA, alhoewel deze partijen het inhoudelijk wel met deze motie eens waren.

Van onze correspondent
28 May 2004 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Er hoefde donderdagavond overigens geen raadsbesluit over de kwestie te worden genomen. SGP’er C. van Tuijl zei dat een zware en zorgvuldige procedure in veel gevallen leidt tot een benoeming van een goede burgemeester met bestuurlijke kwaliteiten. Dat wordt volgens hem nu ingewisseld voor een procedure die uitmondt in een keuze voor de kandidaat met de vlotte babbel die er alleen maar op uit is om in zijn bestuursperiode politiek te scoren. Onafhankelijkheid en boven de partijen staan zullen geen belangrijke eigenschappen van de nieuwe burgemeester zijn, zo zei Van Tuijl. Belangrijk principieel bezwaar was dat wens van de gekozen burgemeester nauw verbonden is met de volkssoevereiniteit en dat druist tegen Gods Woord in, zo verklaarde de SGP’er.

L. W. van Houwelingen (CDA) liet merken dat ook de CDA-fractie tegen de gekozen burgemeester is. „Is de gemiddelde burger wel in staat om op basis van objectieve maatstaven tot een goede keuze te komen?” zo vroeg hij zich af. Ook J. Groen (VVD) was tegen, maar beide fractievoorzitters konden de motie die door de SGP werd ingediend vanwege partijpolitieke redenen niet ondertekenen.

Burgemeester A. P. Heidema verklaarde dat zijn belangrijkste bezwaar is dat de gekozen burgemeester afbreuk doet aan de zichtbaarheid van de raad als hoofd van de gemeente. De burgemeester heeft een dienende taak. En wanneer hij gekozen wordt, zal hij een prominentere rol krijgen en daarmee de raad overschaduwen, zei Heidema.

Alhoewel geen raadbesluit behoefde te worden genomen inzake de kwestie van de gekozen burgemeester was het wel een punt op de raadsagenda donderdagavond. Een motie van de SGP tegen het kabinetsvoornemen werd niet ondersteund door de VVD en het CDA alhoewel deze partijen de motie inhoudelijk wel steunde.

De discussie van de gekozen burgemeester staat weer sterk in de belangstelling. In oktober van dit jaar zal het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Dit was reden voor het raadspresidium om dit op de agenda te plaatsen. C. van Tuijl (SGP) opende de discussie met de stelling dat een zware en zorgvuldige procedure die in veel gevallen leidt tot een benoeming van een goede burgemeester met bestuurlijke kwaliteiten wordt ingewisseld voor een procedure die uitmondt in een keuze voor de kandidaat met de vlotte babbel die er alleen maar op uit is om in zijn bestuursperiode politiek te scoren. Onafhankelijkheid en ’boven de partijen staan’ zullen geen belangrijke eigenschappen van de nieuwe burgemeester zijn. Belangrijk principieel bezwaar was dat wens van de gekozen burgemeester nauw verbonden is met de volkssoevereiniteit en dat druist tegen Gods woord in. L.W. van Houwelingen (CDA) hield een sterk betoog waaruit was af te leiden dat ook de CDA-fractie tegen de gekozen burgemeester was: ’Is de gemiddelde burger wel in staat om op basis van objectieve maatstaven tot een goede keuze te komen? zo was zijn vraag. Ook J. Groen (VVD) was tegen maar beide fractievoorzitters konden de motie die door de SGP werd ingediend vanwege partijpolitieke redenen niet ondertekenen. Na de discussie betoogde burgemeester A.P. Heidema dat zijn belangrijkste bezwaar was dat de gekozen burgemeester afbreuk doet aan de zichtbaarheid van de raad als hoofd van de gemeente. De burgemeester heeft een dienende taak en indien hij gekozen wordt zal hij een prominentere rol krijgen en daarmee de raad overschaduwen. Het functioneren van de huidige raad met haar typisch Nederlandse veelkleurigheid moet worden gekoesterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer