Buitenland

Israëlische premier zet eenheid Joodse volk op het spel

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: de Israëlische regering vergroot kloof tussen Joden in Israël en in de diaspora.

Alfred Muller
30 June 2017 21:20Gewijzigd op 16 November 2020 10:56
Orthodoxe joden bidden bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. beeld Alfred Muller
Orthodoxe joden bidden bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. beeld Alfred Muller

De gevolgen van de besluiten die de regering van Benjamin Netanyahu zondag heeft genomen, zijn nog niet helemaal te overzien, maar het hoeft niemand te verbazen als die in de toekomst zware schade berokkenen aan de staat Israël en aan de eenheid van het Joodse volk.

Zondag nam de regering besluiten die de Joodse wereld in rep en roer brachten. Het eerste besluit was toestemming voor de bevordering van een nieuwe „bekeringswet.” Die moet bepalen dat de staat alleen bekeringen tot het Jodendom erkent die zijn goedgekeurd door het hoofdrabbinaat. Bekeringsregels en -procedures van andere orthodoxe instellingen en van liberale en conservatieve instituten erkent de staat straks niet meer. Overigens gaat dat ”straks” wat langer duren dan gepland: gisteren werd bekend dat doorvoering van de wet met een halfjaar wordt uitgesteld.

Verder gaan de plannen voor een pluralistisch gebedsplatform bij de Westelijke Muur in de ijskast. De regering had beloofd zo’n platform aan te laten leggen aan de zuidzijde van de Westelijke Muur, afgescheiden van het deel dat exclusief is bestemd voor orthodoxe Joden. De nieuwe locatie had reform- en conservatieve Joden de mogelijkheid moeten geven om te bidden volgens eigen gebruik. Deze stromingen staan mannen en vrouwen toe om gezamenlijk te bidden. Bovendien hebben vrouwen het recht om hardop uit de Thora te lezen en om gebedskleden en -riemen om te doen.

Intussen ontkent Netanyahu dat het plan van de baan is. De vergroting van het bestaande platform zou doorgaan. Bovendien mogen reform- en conservatieve Joden op hun afzonderlijke plek blijven bidden. Maar liberale en conservatieve Joden krijgen geen medezeggenschap over het bestuur van hun gedeelte, zoals de bedoeling was.

Dat alles volgens de eis van ultraorthodoxe partijen. „Geef toe, of je hebt geen regering meer”, dreigden zij de premier. Die had ook kunnen kijken of hij een coalitie kon vormen met een aantal andere partijen, of hij had zijn kabinet kunnen laten vallen. Netanyahu besloot in te binden.

Alleen Likudminister Yuval Steinitz (Infrastructuur, Energie en Water) stemde tegen deze keuze. Ook minister van Defensie Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu voelde er niet voor. Maar het is onwaarschijnlijk dat Steinitz en Lieberman hun positie zullen opgeven.

Zoals gezegd, zijn de gevolgen ernstig. Zo ontstond er al snel een crisis in de relatie tussen de regering en de Amerikaans-Joodse gemeenschap. Die is zo ernstig dat de steun van Amerikaanse Joden aan Israël weleens kan verminderen. Amerikaanse Joden behoren grotendeels tot de liberale of conservatieve stromingen in het Jodendom.

De kloof tussen Joden in Israël en in de diaspora is daarmee vergroot en dat terwijl Israël een staat wilde zijn voor álle Joden.

Ultraorthodoxe partijen willen meer. Zo zouden ze op sabbat het openbaar vervoer willen stilleggen en winkels gesloten houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer