Binnenland

Palermo put moed uit komst koning

Italië waardeert het zeer dat de koning Willem-Alexander woensdag juist naar het eiland ging dat bekendstaat om de maffia en illegale immigratie. De Italiaanse president bedankte de koning speciaal voor zijn bezoek aan Sicilië.

Ewout Kieckens
21 June 2017 09:32Gewijzigd op 16 November 2020 10:51
Het koningspaar woensdagochtend bij het stadhuis in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. beeld ANP
Het koningspaar woensdagochtend bij het stadhuis in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. beeld ANP

„Ik heb Hunne Majesteiten bedankt dat ze morgen naar Palermo gaan”, zei president Sergio Mattarella dinsdag bij het begin van het koninklijk staatsbezoek in Rome. „Het heeft een dubbele betekenis. Enerzijds drukt het hun steun uit voor en verbondenheid met de strijd tegen de georganiseerde misdaad, anderzijds hun steun voor de inzet bij het fenomeen van de immigratie.”

Mattarella weet waar hij het over heeft. Hij is Siciliaan. Zijn broer werd in 1980 in Palermo door de maffia omgebracht. Omdat de president weduwnaar is, ontving hij de koning en koningin samen met zijn oudste dochter, Laura. Zij neemt de rol van first lady op zich.

Hoofdthema van het staatsbezoek is immigratie. Willem-Alexander complimenteerde Mattarella voor de inzet van zijn land. „Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar.”

Roze jurk

Het koningspaar –hij in een donker pak, zij in een roze jurk en dito hoed– bezocht dinsdag in het snikhete Rome zowel de voorzitter van de Senaat als die van de Tweede Kamer en de premier van Italië. In vergelijking met 3,5 jaar geleden, toen Willem-Alexander en Máxima een kennismakingsbezoek aan Rome brachten, is van hen alleen Pietro Grasso, de voorzitter van de Senaat, nog in functie.

Premier Paolo Gentiloni bood het paar een lunch aan. Na afloop van de inspectie van de erewacht wilde de koning direct naar zijn ambtswoning doorlopen, maar Gentiloni herinnerde hem er subtiel aan om eerst voor de lens van de fotografen elkaar de hand te schudden.

Het officiële programma van de eerste dag eindigde met een bezoek aan het Capitool. Daar hadden de koning en de koningin een onderhoud met burgemeester Virginia Raggi. Overigens verkeert zij politiek in de problemen. Juist dinsdag werd bekend dat justitie een gerechtelijk vooronderzoek heeft afgerond wegens machtsmisbruik op het stadhuis. Mogelijk wordt Raggi aangeklaagd.

Vanaf Raggi’s balkon, dat uitkijkt over het Forum Romanum, maakte koningin Máxima wat foto’s. Een staatsbezoek aan Italië is per slot van rekening ook een beetje vakantie.

Aanmoediging

De Italiaanse media volgen het bezoek op de voet. Het kwaliteitsdagblad La Stampa omschreef het Huis van Oranje Nassau dinsdag als „glorieuze hoofdrolspeler in de Europese geschiedenis.”

Woensdag, op Sicilië, worden de koning en de koningin ontvangen door Leoluca Orlando, burgemeester van Palermo. Hij toonde zich ingenomen met het bezoek. Het komt zelden voor dat staatshoofden het eiland aandoen. „Ik en alle mensen van Palermo zijn trots dat het koninklijk paar onze stad heeft uitgezocht om te bezoeken”, aldus de burgemeester in een lokaal dagblad. „Het brengt ons troost en moedigt ons aan om verder te gaan.”

Nederland en Italië onderhouden goede banden. Ze zijn samen grondlegger van de Europese Unie, die dit jaar haar zestigste verjaardag viert. Beide landen delen dit en volgend jaar een zetel in de VN-Veiligheidsraad.

Koningspaar begint bezoek aan Palermo

(ANP) Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Italië aangekomen op het vliegveld van Palermo, op het eiland Sicilië. De brandweer van Palermo verzorgde op het vliegveld een eresaluut.

Op Sicilië werkt het koningspaar een intensief programma af, waar onder meer misdaadbestrijding, mensensmokkel en samenwerking bij de opvang van de stroom migranten uitvoerig aan bod komen.

De gastheer van het koningspaar, burgemeester Leoluca Orlando, heeft een opvallende kijk op de stroom migranten die met name op Sicilië en in zijn stad Palermo terecht komen. Hij is voorstander van een recht op migratie. „Niemand kan gedwongen worden op de plek te blijven waar hij toevallig geboren wordt. Visumplicht is een moderne vorm van slavernij”, zo zei Orlando herhaaldelijk. Hij vindt dan ook dat Europa zich met zijn restrictieve beleid schuldig maakt aan „genocide en slavernij”.

Het is een opvatting die op maar weinig plekken in Europa wordt gedeeld en die ter sprake komt bij de gesprekken die koning en koningin woensdag in Palermo voeren.

Aan het einde van de middag vliegt het gezelschap terug naar Rome. Omdat het regeringsvliegtuig PH-KBX inmiddels is verkocht, reist de koning in een gehuurde Britse Boeing 737.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer