Nederland eert zaterdag zijn veteranen
De Nederlandse veteraan staat zaterdag volop in de schijnwerpers tijdens de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag. Extra aandacht gaat deze keer uit naar de oudste generatie veteranen, oud-militairen die hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog.
Nederland heeft sinds 1940 ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Van de oorlogsveteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie van voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en de Korea-oorlog is vrijwel niemand meer over.
Op dit moment telt ons land ruim 115.250 veteranen. Iets meer dan de helft van hen heeft sinds 1979 tot nu deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband. Vorig jaar nog zijn Nederlandse militairen ingezet bij vijftien van dergelijke missies. De meeste veteranen zijn man (95 procent) in de leeftijdscategorie 30 tot 60 jaar.
De Nederlander waardeert zijn veteraan. Volgens cijfers uit de Veteranennota 2014-2015 vindt 79 procent van de Nederlanders dat veteranen openlijk waardering verdienen. Op die waardering te benadrukken is 25 procent bereid een witte anjer te dragen op Veteranendag. De dag zelf is bekend bij 90 procent van de bevolking.
Vorig jaar trok het evenement naar schatting 100.000 bezoekers. Dat aantal wordt ook dit jaar verwacht. Of er extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn en welke dat zijn, is niet bekendgemaakt. „Daar doen we zoals gewoonlijk geen uitspraken over. We zijn goed voorbereid en nemen de maatregelen die wij nodig vinden”, zei een woordvoerder van de politie.
Reizen met het openbaar vervoer is de beste optie om het centrum van Den Haag die dag te bereiken. Wie met de auto vanuit de richting Rotterdam komt moet de A13 kiezen. De Ketheltunnel in de A4 is zaterdag wegens werkzaamheden dicht.
De Veteranendag begint met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal op het Binnenhof in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister Jeanine Hennis Plasschaert. Een tiental veteranen van zeer hoge leeftijd krijgt een plekje vooraan in de Ridderzaal. Onder hen de honderdjarige Leidenaar Paul Moerman die in 1940 meevocht in de Slag om Ypenburg.
Aansluitend vindt het defilé plaats waaraan 4000 veteranen, zestien orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen deelnemen. Gedurende de hele dag is op het Malieveld van alles te doen voor jong en oud met militaire voertuigen, F16-simulator, klimtoren, hindernisbaan en een informatiemarkt.