VWS: 2,5 miljoen voor aanpak lyme
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dinsdag 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbetering van de behandeling en aanpak van de ziekte van Lyme.
Het geld is bestemd voor het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum, waarin de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samenwerken. Zij leggen zich onder meer toe op betere tests, zodat sneller de juiste diagnose kan worden gesteld.
Teken die de ziekte van Lyme veroorzaken, vormen een toenemende plaag voor de volksgezondheid. De spinachtige beestjes huizen in bomen, struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. De teken laven zich aan menselijk bloed door zich te nestelen nabij liezen, knieholtes, oksels en bilspleten, achter oren en rond de haargrens.
Stedelijk gebied
Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen door een teek gebeten. Ruim een op de vijf tekenbeten lopen mensen op in stedelijk gebied, stelde het RIVM onlangs vast. Bij ongeveer 25.000 mensen wordt de ziekte van Lyme vastgesteld. Een stijgend aantal patiënten, zo’n 1000 tot 2500 mensen, ervaart langdurige klachten. Onder hen heerst onvrede over de diagnostiek en behandeling.
De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten bood de Tweede Kamer ruim 70.000 handtekeningen aan met een oproep tot maatregelen. Na aanbevelingen door de Gezondheidsraad werd aangestuurd op de oprichting van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum, waar kennis en onderzoek worden gebundeld.