RIVM: medicijn op maat lastig toepasbaar
De aandacht voor op maat gemaakte medicijnen neemt sterk toe in de medische wereld. Dat komt omdat het steeds duidelijker wordt dat veel factoren samen bepalen of iemand goed reageert op een medicijn of niet. Toch blijkt het toepassen van deze ‘personalized medicine’ in de praktijk nog lastig, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen onderzoek.
Volgens het gezondheidsinstituut is het moeilijk om op basis van individuele kenmerken van patiënten te bepalen welke medicijnen goed aanslaan. „Ook moet eerst gefundeerd worden aangetoond dat ‘therapie op maat’ nuttig is en moeten artsen daarvan worden overtuigd”, aldus het RIVM. Daarbij is er volgens het instituut nog veel onduidelijk over regelgeving en richtlijnen rond gepersonaliseerde medicijnen.
Met op maat gemaakte geneesmiddelen worden patiënten behandeld op basis van hun persoonlijke kenmerken, zoals erfelijke eigenschappen. Sommigen hebben door die eigenschappen een grotere kans op ernstige bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Anderen zijn veel gevoeliger voor een medicijn en hebben daardoor een andere dosis nodig. „De mogelijkheden zijn er, maar in de praktijk loopt het nog niet zo’n vaart”, aldus het RIVM.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM pleit onder andere voor meer onderzoek naar de effectiviteit van op maat gesneden geneesmiddelen.