Binnenland

Coalitiepartijen leggen schuld bij sociale partners

De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 leggen de schuld van het mislukte overleg over verlof– en prepensioenregelingen van het voorjaarsoverleg bij de sociale partners. Volgens Verburg (CDA) besloot vakcentrale FNV op voorhand niet tot een akkoord te komen. „Het poldermodel ligt in kreukels."

ANP
26 May 2004 15:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

VVD–Tweede–Kamerlid De Vries vindt dat vakbonden en werkgevers de hand in eigen boezem moeten steken. „Zelf rollend over straat gaan en dan vervolgens wel naar het kabinet wijzen, kan niet", zei ze woensdag tijdens het Kamerdebat over het voorjaarsoverleg.

De liberalen willen niet dat het kabinet nog moeite doet om het gesprek met de sociale partners weer op gang te brengen. De VVD vindt het van het grootste belang dat werknemers langer doorwerken. Het compromis tussen kabinet en werkgevers dat personeel met 62,5 jaar zouden kunnen stoppen met werken, noemt ze „op het randje", maar wel acceptabel als daarmee afspraken gemaakt worden over loonmatiging dit en volgend jaar.

Bakker (D66) wees op de handreikingen die het kabinet aan de sociale partners heeft gedaan. Dat het overleg met de sociale partners is mislukt noemde hij „niet het einde van de wereld". Het kabinet en de Kamer moeten nu volgens hem zelf besluiten nemen. Volgens hem is het wegens de verslechterde economie en concurrentiepositie van groot belang om langer door te werken.

CDA’er Verburg bracht haar plan in stelling dat de regeling voor de levensloop al volgend jaar wordt ingevoerd in plaats van in 2006. Mensen kunnen dan sparen om op hun 62e te stoppen met werken. Voor mensen van 50 jaar en ouder komt er een overgangsregeling. Jongere werknemers hoeven dan geen premie meer te betalen voor vut of prepensioen.

Minister De Geus (Sociale Zaken) noemde 1 januari 2005 krap, maar wil nog wel eens kijken naar die datum. Hij verwierp het idee van Verburg om nog een jaar extra voor verlof te kunnen sparen.

Verburg ziet echter graag dat de werkgevers en de vakbonden er alsnog samen uitkomen. Veel tijd hebben zij niet, daar het kabinet de begroting voor 2005 moet voorbereiden. Bovendien vergt wetgeving voor verlofsparen enige voorbereidingstijd.

Het kabinet wil een nieuw stelsel voor verlofsparen en prepensioen niet verplicht stellen, maar mensen zelf de keuze geven of zij meedoen. PvdA–leider Bos denkt dat veel mensen uit het nieuwe stelsel zullen stappen en daardoor de premie voor de overgebleven mensen zal stijgen. Hij verwees naar de Groot–Brittannië, waar mensen in een dergelijk stelsel voor pensioen de rekening kregen gepresenteerd. Verburg antwoordde niet somber te zijn over de vraag of mensen vrijwillig willen meebetalen aan prepensioen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer