Wethouders tegen gekozen burgemeester
In navolging van de gemeenten, gemeentesecretarissen, griffiers én de burgemeesters zelf, zijn ook wethouders tegen het plan om de burgemeester vanaf 2006 rechtstreeks te laten kiezen door de bevolking. De helft van hen vindt een gekozen burgemeester uiterst ongewenst en nog eens een kwart noemt het ongewenst.
Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek onder bijna 400 wethouders, zo meldde de wethoudersvereniging, die nog in oprichting is, dinsdag. Drie wethouders hebben namens deze vereniging in wording de bezwaren kenbaar gemaakt aan minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing.
De vragen over de gekozen burgemeester zijn gesteld in de marge van een onderzoek onder wethouders over dualisme, waardoor het gemeentebestuur en de gemeenteraad op grotere afstand van elkaar functioneren.
Verreweg de meeste wethouders (87 procent) vinden dat de gekozen burgemeester niet leidt tot een slagvaardiger lokaal bestuur, driekwart vindt niet dat het de democratische kwaliteit vergroot. Ook wil driekwart van hen dat de wethouders benoemd worden door de raad en dat de burgemeester hierin wel mag adviseren. In de plannen van De Graaf zoekt de gekozen burgemeester zijn wethouders bij elkaar. De wethouders zijn verdeeld over een vergaande eigen portefeuille die de burgemeester zou krijgen en ze zijn ertegen dat de burgemeester voorzitter zou blijven van de gemeenteraad.
De wethouders vinden de gewenste invoering in 2006 bovendien veel te snel, omdat de recente dualisering al een ingrijpende wijziging was in het lokale bestuur. Ze denken eerder aan 2010 en willen dat eerst met de gekozen burgemeester wordt proefgedraaid in een aantal gemeenten.
Ook in de Tweede Kamer bestaat veel en uiteenlopende kritiek op de plannen, maar een meerderheid is het er wel over eens dat de gekozen burgemeester er moet komen.