Binnenland

Asielzoeker wacht langer op gezinshereniging

Nareizende familieleden van asielzoekers moeten steeds langer wachten op de behandeling van een verzoek tot gezinshereniging. De gemiddelde wachttijd voor een beslissing is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld: van 146 dagen in 2015 tot 331 dagen op dit moment.

ANP
31 May 2017 15:15Gewijzigd op 16 November 2020 10:40

Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) geantwoord op vragen van Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. De langere wachttijd heeft te maken met de grote instroom van asielzoekers in 2015. Daardoor is ook het aantal aanvragen sterk gestegen.

Daar komt bij dat de zaken complex zijn. Geregeld ontbreken er documenten. Dat betekent dat extra onderzoek nodig is, zoals het horen van iemand op een ambassade of DNA-onderzoek.

Staatssecretaris Dijkhoff laat weten dat er inmiddels extra mensen zijn ingezet om de aanvragen te behandelen. Inmiddels gaat het om 180 voltijdfuncties. In 2015 waren dit er nog gemiddeld 85 en vorig jaar 167.

De drukte heeft ook gevolgen voor de ‘gewone’ verzoeken tot gezinshereniging die worden gedaan door Nederlanders en mensen die al een verblijfsvergunning hebben. De wachttijd is daar opgelopen van 68 dagen in 2015 naar 138 dagen in de eerste maanden van 2017.

Uit de antwoorden van Dijkhoff blijkt ook dat het aantal mensen dat protest aantekent omdat er maar geen beslissing wordt genomen explosief is gestegen. In de eerste drie maanden van dit jaar gebeurde dat al 2000 keer bij de nareis- en gezinsherenigingszaken. In heel 2015 was dit ‘maar’ 260 keer.

Jaarlijks gaat het in totaal om enkele tienduizenden aanvragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer