Hazewinkel blijft betrokken bij Regieraad Bouw
Topman Hazewinkel van bouwconcern VolkerWessels, die eerder dit jaar uit de Regieraad Bouw stapte nadat een schaduwboekhouding was opgedoken, werkt nauw samen met die regieraad.
Hij is voorzitter van PSIB (Proces en Systeeminnovatie in de Bouwsector), een organisatie die net als de Regieraad streeft naar het tot stand brengen van een vernieuwingsproces in de bouw.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Regieraad ingesteld, omdat hij vond dat het na het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar bouwfraude in de sector oorverdovend stil bleef. De bewindsman vindt dat de bouw moet ophouden met introvert gedrag, gebrek aan concurrentie, lage productiviteit en weinig innovatie.
Nog voordat de Regieraad in februari voor het eerst vergaderde stapten Hazewinkel en topman Van der Bruggen van het Installatiebedrijf Imtech al uit dit adviesorgaan. Een dochteronderneming van Volkerwessels werd genoemd in een schaduwboekhouding van bedrijven die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan bouwfraude. Imtech werd genoemd in een andere schaduwboekhouding.
Het PSIB, dat een ’impulsprogramma’ uitvoert en 15 miljoen euro aan subsdie ontvangt, „opereert heel dicht tegen de Regieraad aan”, zei Regieraad–voorzitter Hovers maandag tijdens een persconferentie in Den Haag. Volgens hem blijft Hazewinkel „belangrijk” voor de vernieuwing in de bouw, maar „wat minder zichtbaar.” Hovers zei in maart dat het „misschien verstandig is om geen besmette mensen in de frontlinie te zetten.” „Ze kunnen beter eerst in de luwte staan totdat het verleden is afgewikkeld.”
Van de leden van de Regieraad Bouw is er één verbonden aan een bouwonderneming, ir. G.J. van de Pol. Hij moest zich als directeur van bouwbedrijf Midden Betuwe voor de bouwfraude–commissie verantwoorden voor zijn rol bij de bouw van de waterkering Kampen.