Politie wil met data criminaliteit voorspellen
De politie gaat gebruikmaken van grote hoeveelheden informatie om in buurten actiever in te kunnen spelen op criminaliteit en het voorkomen daarvan. De bedoeling van deze ‘big data’ is dat agenten en de middelen effectiever worden ingezet. Misdrijven kunnen zo volgens de politie beter worden gevolgd en voorspeld. Critici wijzen op de risico’s van deze strategie, omdat er een vertekend beeld kan ontstaan dat zichzelf versterkt.
De politie in Amsterdam heeft een computersysteem ontwikkeld waarmee wekelijks nieuwe analyses worden gemaakt op basis van lokale en actuele data. Het gaat om externe gegevens, bijvoorbeeld over wijken en inwoners, aangevuld met kennis en kunde van de politie zelf over bekende misdadigers, aard van de misdrijven en lokale situaties. Ook vindt de politie het belangrijk dat mensen aangifte doen, zodat meer informatie van burgers binnenkomt.
Een proef in vier steden pakte goed uit en daarom wordt het systeem landelijk ingevoerd, maakte de politie maandag in Amsterdam bekend. Inmiddels gebruiken 94 basispolitieteams in Nederland deze gedetailleerde ‘slimme hotspot-kaarten’ voor hun eigen buurt.
Het doel is dat de komende maanden alle 168 basisteams gaan meedoen. Nederland zou dan in 2018 het eerste land zijn dat deze vorm van ‘voorspellend politiebeleid’ heeft ingevoerd, aldus René Melchers, projectleider van het criminaliteitsanticipatiesysteem (CAS).
Hij noemt het nieuwe systeem ‘veelbelovend’, maar het moet nog wel verder ontwikkeld worden. „Het is lastig om de resultaten met cijfers aan te tonen, want het is niet duidelijk hoeveel misdrijven worden voorkomen. Als blijkt dat ergens op een bepaald tijdstip veel straatroof is, kan de politie daar meer surveilleren zodat er minder berovingen zijn. En iets wat niet gebeurt, kun je niet meten”, zei Melchers.
Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten, ziet grote risico’s aan dit systeem en is ongerust. Volgens Rejo Zenger krijgt de politie met CAS alleen maar meer behoefte aan informatie, terwijl de uitkomst van de analyse onjuist kan zijn. Daardoor kan de politie miskleunen of kan de inzet averechts uitpakken.