Binnenland

Gemeentelijke verordening kan stoepkrijten en vloeken verbieden

Kinderen mogen in Breda binnenkort weer op de stoep krijten. De gemeente Breda gaat het stoepkrijtverbod schrappen. Sinds 1970 staat dat in de algemene plaatselijke verordening. Vier vragen over de APV

Gijsbert Wolvers
11 May 2017 09:14Gewijzigd op 16 November 2020 10:31
Kinder stoepkrijten in Den Haag. beeld ANP, Rick Nederstigt
Kinder stoepkrijten in Den Haag. beeld ANP, Rick Nederstigt

Wat is een algemene plaatselijke verordening?

Het is een wet op gemeentelijk niveau. De APV is de belangrijkste en meest omvattende verordening in een gemeente in Nederland. Daarin regelt zij de openbare orde, zoals evenementen, vuurwerk-, drugs- en andere overlast, het al dan niet hebben van seksbedrijven, bescherming van milieu, natuur en uiterlijk van de gemeente en het parkeerbeleid. Ook beleid ten aanzien van hondenpoep krijgt in dit beleidsstuk vorm. Zo geeft een gemeente met de algemene plaatselijke verordening, vroeger algemene politieverordening geheten, een eigen ‘geur’.

Een voorbeeld?

In Nederland zijn er nog ruim tien gemeenten die vloeken in de openbare ruimte verbieden. Soms is daarbij ook onzedelijke of ruwe taal gevoegd. Het gaat daarbij om Barneveld, Elburg, Ermelo, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Molenwaard, Nijkerk, Putten, Reimerswaal, Rijssen-Holten, Staphorst, Tholen en Urk.

Om het vloekverbod voor andere partijen aanvaardbaarder te maken, kreeg de ChristenUnie in Bodegraven het in 2006 voor elkaar een bepaling in de APV op te nemen die in algemene zin „het bezigen van ruwe of onzedelijke taal” verbood. Deze bepaling sneuvelde weer toen Bodegraven in 2012 met Reeuwijk fuseerde.

Is zo’n vloekverbod te handhaven?

Dat is de vraag. Toch slingerde wijkagent Jelle van Heerikhuize vorige maand een jongeman van 19 op de bon die „al kanker roepend” over straat liep, aldus RTL Nieuws.

Toen Van Heerikhuize hem erop aansprak, kreeg hij als antwoord: „Waar bemoei je je mee? Dat bepaal ik zelf wel. Het staat niet in het wetboek.” Het staat inderdaad niet in het Wetboek van Strafrecht staat, maar wel in de APV van Ermelo. „Dit is volgens mij een manier om het aan te pakken”, zegt de politieman tegen RTL Nieuws. „Ik ga het in het vervolg vaker doen.”

Volgens hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen kan de jongeman de boete met succes aanvechten. „De rechter zal die nooit toestaan, omdat vloeken vrijheid van meningsuiting betreft.”

Zijn er nog meer bijzondere bepalingen?

Volgens de vereniging van toezichthouders Vide probeerde de gemeente Amsterdam in 2008 „krampachtig een blowverbod in speeltuinen van de grond te krijgen.” Omdat blowen volgens de landelijke wet al verboden was, mocht het gemeentebestuur dit niet nog eens verbieden, terwijl blowen feitelijk werd gedoogd.

De Staphorster APV kent al sinds 1937 een fotoverbod. Dat beschermt inwoners in klederdracht tegen opdringerige fotografen. Op overtreding staat een boete van maximaal 225 euro.

In 2012 ontstond er ophef over de handhaving van het verbod van de gemeente Maastricht om staand bier te drinken op terrassen. Het ging daarbij om overlast.

In de jaren 80 stond in de Urker APV nog een regel die zo kon worden uitgelegd dat mensen niet in hun eigen woonkamer in hun ondergoed mochten lopen als dat vanaf de openbare weg te zien was. Die regel is, net als nu die van het stoepkrijt in Breda, later wijselijk afgeschaft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer