Politie stuit vaker op eerwraakzaken
De politiekorpsen in Nederland komen meer dan ooit in aanraking met eerwraakzaken. In Utrecht stuiten agenten er volgens een woordvoerster bijna wekelijks op dat meisjes of vrouwen door de eigen familie worden gezocht of verstoten om dat ze zich onkuis zouden hebben gedragen.
„Goede inzet van de politie kan veel leed voorkomen”, aldus Jannie Limburg van het Utrechtse Expertisecentrum Politie en Allochtonen (EXPA). Zij juicht het toe dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie binnenkort twee politiekorpsen zal aanwijzen die nog dit jaar onderzoek instellen naar de exacte omvang van eerwraak. Vermoedelijk krijgen de regio’s Den Haag en Hollands Midden die opdracht. Inmiddels is ook bij de Raad van Hoofdcommissarissen een apart meldpunt voor eerwraak ingericht.
Minister Verdonk zei vorige maand dat het publieke debat over eerwraak hoognodig moet worden aangezwengeld. Dat signaal lijkt her en der te zijn opgepakt. De Islamitische Universiteit in Rotterdam organiseert eind deze maand een debat over het verschijnsel, terwijl Vrouwenopvang Overijssel maandag in Zwolle een groot congres houdt. Daar wordt onder meer nagedacht over de begeleiding van meisjes en vrouwen die voor familieleden of hun man op de vlucht zijn.
De aanleiding voor Verdonks uitspraken was de moord op de Turkse vrouw Gül B. Zij werd in maart pal voor een opvangcentrum in Koog aan de Zaan doodgeschoten. De vrouw, moeder van drie kinderen, had al in diverse tehuizen gewoond, maar telkens werd zij door haar echtgenoot getraceerd. Vorig jaar augustus werd een 18-jarige vrouw uit Overijssel door haar vader op vakantie in Turkije doodgeschoten. Ook die moord leidde tot grote verontwaardiging.
Hulpverlenende instanties krijgen in toenemende mate het verzoek te zorgen voor geheime adressen voor vrouwen en meisjes die voor hun leven vrezen. Zij zijn van mening dat de veiligheid van hun cliënten beter kan worden gewaarborgd dan nu het geval is. „Het is jammer dat vrouwen bij de Sociale Dienst hun identiteit moeten prijsgeven”, zegt Maryam Mansouri van een opvangcentrum in Rotterdam. „Zij komen in de problemen als de dienst vervolgens voor alimentatie bij de echtgenoot aanklopt.”
De medewerkers van opvangcentra worden zich ook meer en meer bewust van hun eigen kwetsbaarheid, aldus Renée Nieuwenstein van Vrouwenopvang Overijssel. Zij wijst erop dat de moord op Gül B. de derde binnen een jaar was die in Koog aan de Zaan werd gepleegd. Inmiddels zijn daar allerlei extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Om welke het gaat, kan woordvoerster J. Zuijdervliet niet aangeven. „Dat is niet in het belang van ons en onze cliënten.”
Niet alleen hulpverlenende instanties, ook politiekorpsen in Nederland besteden in toenemende mate aandacht aan eerwraak, aldus woordvoerster Jannie Limburg van EXPA. In juni organiseert het Utrechtse expertisecentrum een bijeenkomst waarop agenten wordt bijgebracht op welke manier zij met het verschijnsel kunnen omgaan.
Wijkagenten die in multiculturele buurten over goede contacten beschikken, zijn volgens haar letterlijk van levensbelang. „Door een openhartig gesprek aan te gaan met ouders en familie kan de politie veel ellende voorkomen. In Utrecht zijn vorig jaar zeker drie meisjes voor een moordaanslag behoed doordat de politie een vader of echtgenoot op andere gedachten wist te brengen”, aldus Limburg.