OM eist levenslang tegen Lucie de B.
Het openbaar ministerie heeft dinsdag in Den Haag tijdens het hoger beroep in de zaak van de Haagse verpleegkundige Lucie de B. een levenslange gevangenisstraf geëist. De advocaten-generaal G. Haverkate en C. Strack achten bewezen dat de 42-jarige De B. zeven mensen heeft vermoord en dat ze drie moordpogingen heeft ondernomen.
De rechtbank in Den Haag veroordeelde Lucie in maart 2003 tot levenslang wegens vier moorden en drie pogingen tot moord. Destijds eiste het OM ook levenslang tegen de vrouw.
Volgens het OM heeft De B. haar slachtoffers gemaakt tussen 1997 en 2001, tijdens haar werk in vier Haagse ziekenhuizen. Ze zou de patiënten fatale hoeveelheden medicijnen hebben toegediend of handelingen verkeerd hebben uitgevoerd. De slachtoffers waren ernstig zieke baby’s, kleine kinderen en bejaarden die plotsklaps en op medisch onverklaarbare wijze stierven. De B. was steeds als enige bij een patiënt als deze (bijna) stierf, of ze was net weg.
Het OM vindt dat de maatschappij tegen De B. beschermd moet worden. De psychische rapportage van het Pieter Baan Centrum is volgens het OM niet bruikbaar, omdat het onderzoek niet goed zou zijn uitgevoerd. Desondanks gaan de aanklagers ervan uit dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en dat de kans op herhaling zeer groot is.
Lucie de B. ontkent tot op heden dat ze iets te maken heeft gehad met het (bijna) overlijden van patiënten die van haar zorg afhankelijk waren. Door die ontkenning is niet met zekerheid iets te zeggen over de reden waarom ze de kinderen en de bejaarden zou hebben vermoord.
De aanklagers vermoeden dat het De B. ging om het in gang zetten van een crisis. Belangrijkste was daarbij niet dat er iemand stierf, maar dat zij er als enige de hand in had. „Soms is het voor verdachte voldoende dat er door haar toedoen een reanimatie noodzakelijk wordt.” De aanklagers vergelijken Lucie de B. met een pyromaan die staat te kijken hoe de brandweer ’zijn’ brand blust. Haverkate en Strack rekenen het haar zwaar aan dat ze de kans dat er iemand stierf op de koop toe heeft genomen.
Na de veroordeling van De B. vorig jaar ging de officier van justitie in hoger beroep, omdat ze volgens haar meer moorden had gepleegd. Er stonden er dertien op de tenlastelegging. Een van de moorden waarvoor de rechtbank De B. toen vrijsprak, is die op de 91-jarige Chinees Haopei Li, voormalig rechter van het Joegoslavië-tribunaal. Volgens de advocaten-generaal heeft de Haagse hem echter wel degelijk omgebracht.
De advocaten van De B., A. Franken en A. Visser, houden hun pleidooi volgende week dinsdag. Op 4 juni reageren OM en verdediging op elkaars standpunten en mag De B. als laatste het woord voeren.
Het gerechtshof doet hoogstwaarschijnlijk op 18 juni uitspraak.