Kerk & religie

„Rechabiet” Frans Aja betrekt noodgedwongen een huis

Bijna twintig jaar woonde Frans Aja als „Rechabiet” in een tent. Nu betrekt hij toch een huis. Noodgedwongen, maar zijn idealisme blijft.

Willem van Klinken
20 April 2017 16:17Gewijzigd op 16 November 2020 10:21
Rechabiet Frans Aja sliep jaren in een tent.  beeld Reyer Boxem
Rechabiet Frans Aja sliep jaren in een tent. beeld Reyer Boxem

„Mijn geloof is christelijk, mijn levenswijze Rechabiet”, zegt de 60-jarige Aja. Eind jaren negentig kwam hij na een periode van bezinning en intensieve bestudering van de Bijbel tot de conclusie dat hij wilde leven zoals de Rechabieten. „Zij waren een principieel volk.”

De Bijbel noemt de Rechabieten in Jeremia 35. Zij mochten niet in huizen wonen, geen grond bezitten en moesten zich onthouden van alcohol. De profeet Jeremia stelt hen tot voorbeeld voor de Israëlieten.

Met zijn leefwijze wil Aja een signaal afgeven naar de samenleving. „We hebben een betonnen en technische maatschappij gecreëerd. De niet-gelovigheid heeft een grote plaats gekregen. De samenleving heeft verdieping nodig. Mijn manier van leven is een symbolische actie.”

Zeilboot

De Rechabiet, die niet is aangesloten bij een kerkelijke gemeenschap, bivakkeerde op diverse campings in en rond Leeuwarden. Dat werd hem echter naar eigen zeggen onmogelijk gemaakt. „Alle campings deden de deur dicht.” De laatste jaren woonde hij de meeste tijd op een kleine zeilboot.

„Dat is voor mij ook niet de ideale oplossing”, vertelt Aja, die kampt met hartproblemen. Hij moest verschillende keren in het ziekenhuis worden opgenomen. De vochtige atmosfeer en de petroleumkachel zijn niet bevorderlijk voor zijn gezondheid. „Het is niet verantwoord om mijn leven op het spel te zetten voor idealisme.”

Noodgedwongen besloot Aja daarom in een huis te gaan wonen. In Leeuwarden kon hij geen woning krijgen, omdat hij niet de juiste verklaring kon overleggen, zegt hij. „Ze zijn hier anti-geloof. Alle stichtingen hebben mij geweigerd.”

Uiteindelijk vond de tent- en bootbewoner een huis in een dorp in Groningen. Het huurcontract is al getekend, momenteel is hij bezig met de inrichting. Waar hij precies gaat wonen, wil Aja niet zeggen, uit angst voor negatieve gevolgen. „Ergens tussen Groningen en Winschoten. Sommige mensen kunnen niet accepteren dat iemand anders is.”

Zijn idealisme geeft Aja nog niet op, er breekt nu een „theoretische fase” aan. „Misschien ga ik boeken schrijven.”

Familiebanden

Wat wil de Rechabiet doorgeven? „Onze huidige leefwijze is niet volgens het doel dat de Bijbel geeft. Mensen moeten de Bijbel herontdekken. Familiebanden moeten bijvoorbeeld sterker worden. Ouders moeten kinderen niet overlaten aan vreemden, dat is een slechte ontwikkeling.

We gaan ook niet goed om met de natuur, vindt Aja. „De mensen moeten bewuster leven en eigen groenten gaan kweken. Dan wordt de natuur die God heeft geschapen, minder belast.”

Wat zijn leefwijze voor effect heeft gehad, kan hij niet goed zeggen. „Ik zie wel dat er meerdere acties zijn geweest waarbij men gebruik maakt van tenten, bijvoorbeeld in Amsterdam. De mensen zien het leven in een tent als een vorm van protest, dat is een positieve ontwikkeling.”


Lees ook:

In Mongolië leven ze toch ook in tenten? (Trouw, 29 augustus 2016)

Man mijdt woning op grond van passage Oude Testament (Reformatorisch Dagblad, 28 maart 2008)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer