Alle schades buiten bevingsgebied afgewezen
Alle 1600 schademeldingen aan huizen net buiten het bevingsgebied in Groningen zijn afgewezen. Bij de woningen werden tijdens onderzoek in totaal 34.000 schades aangetroffen maar die zijn volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) niet het gevolg van gaswinning, aldus directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen (CVW). De schade zou komen van onder andere verzakkende funderingen en muren.
De woningeigenaren krijgen ter compensatie wel een bouwvoucher van 1500 euro die kan worden gebruikt om aannemers te betalen voor het herstel van schades. Ook eigenaren van woningen met schade in het aardbevingsgebied zelf krijgen zo’n voucher.
In Groningen is met verbijstering gereageerd. Volgens burgemeester Pieter Smit van Oldambt, dat voor een deel buiten het bevingsgebied ligt, zijn ook rondom het bevingsgebied al veel vaker schades wel erkend als bevingsschade. „Ik ben veel bij mensen met schade thuis geweest en de schades die nu worden afgewezen komen volgens mij overeen met schades die eerder wel als bevingsschade werden erkend.” Smit zegt verder dat er nu meer gas wordt gewonnen onder het deel van zijn gemeente dat net wel in het bevingsgebied ligt. „Even verderop zou dan niets aan de hand zijn. Dat valt lastig te rijmen”, zegt hij.
Volgens aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite was de presentatie van het onderzoek „een klap in het gezicht van alle gedupeerden in het buitengebied”. De gaswinning leidt tot bodemdaling en daardoor verzakken de funderingen, stelt Heite. „Ze wimpelen dat nu af als schade door de manier van bouwen en andere factoren. Dat klopt niet, want het is gewoon veroorzaakt door de gaswinning en daarom moet het vergoed worden.”
Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) is teleurgesteld. „We kunnen ons eerlijk gezegd niet voorstellen dat de aardbevingen geen rol hebben gespeeld”, zegt secretaris Dick Kleijer. „Het onderzoek lijkt heel zorgvuldig, maar ik denk dat de methode geen aardbevingsschade kan herkennen”, zegt hij.