Binnenland

Bolletjesslikkers met dagvaarding naar huis

Het Antilliaanse openbaar ministerie gaat op korte termijn bolletjesslikkers die met minder dan een kilo drugs worden gepakt, met een dagvaarding naar huis sturen.

ANP
25 February 2002 07:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Dit nieuwe beleid moet een einde maken aan de verstopping van het politie- en justitieapparaat door de aanhouding van bolletjeskoeriers, zegt advocaat-generaal B. Swagerman op Curacao.

In het verleden gebeurde het al wel enkele keren per maand dat drugssmokkelaars vanwege het cellentekort vrijkwamen in afwachting van hun rechtszaak. „We willen niet meer dat opsluiting van koeriers afhankelijk is van de celcapaciteit”, aldus Swagerman. Een paar weken geleden gelastte een rechter de vrijlating van tientallen bolletjesslikkers, omdat ze onder zeer slechte omstandigheden in voorarrest werden gehouden.

Swagerman stelt dat met het nieuwe beleid zoveel mogelijk drugssmokkelaars kunnen worden aangehouden en dat er geen oogje hoeft worden dichtgeknepen. Het belangrijkste doel is de drugsorganisaties te treffen. „De talloze aangehouden koeriers overbelasten justitie. Tegelijkertijd glippen er nog genoeg koeriers doorheen om het voor de drugsorganisaties winstgevend te houden. Met deze aanpak staat de inbeslagname van de drugs centraal. De Antillen verliezen zo hun aantrekkelijkheid als doorvoerhaven”, aldus Swagerman.

De criteria voor vrijlating in afwachting van het proces, moeten nog worden vastgesteld. Volgens Swagerman komen drugskoeriers die voor de eerste keer worden gepakt en niet meer dan circa een kilo cocaïne bij zich hebben, voor vrijlating in aanmerking.

Volgens Swagerman zijn bolletjeskoeriers verantwoordelijk voor slechts een fractie van de totale drugsinvoer in Nederland. Veel grotere hoeveelheden worden verscheept in bagage, over zee of privé-vliegtuigen.

De bedoeling is de bolletjesslikkers twee tot vijf dagen vast te houden op een plaats waar ze de drugs kunnen uitscheiden. Koeriers die in Nederland wonen, mogen in principe terug naar huis. Voor de strafzaak moeten ze terugkomen naar de Antillen. Doen ze dit niet, worden ze bij verstek veroordeeld en wordt de straf ten uitvoer gelegd zodra ze weer voet op Antilliaanse bodem zetten.

Swagerman onderzoekt in samenwerking met de Nederlandse justitie ook nog de mogelijkheid de in Nederland woonachtige smokkelaars in Nederland te berechten. Daarnaast is het Antilliaanse openbaar ministerie in gesprek met KLM en de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCE over het hanteren van een zwarte lijst voor drugskoeriers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer