Binnenland

NCSC in actie om cyberaanvallen op stemhulp

Het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) is dinsdagavond in actie gekomen vanwege de aanhoudende cyberaanvallen op de digitale stemhulpen Kieskompas en StemWijzer. De servers van de beide websites werden vanuit het buitenland met zoveel verkeer bestookt dat ze bezweken en de stemhulpen onbereikbaar werden.

ANP
14 March 2017 16:57Gewijzigd op 16 November 2020 10:01

Kieskompas en ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, gaan uit van een gecoördineerde DDoS-aanval. Volgens Willem Blanken van Kieskompas begonnen de aanvallen op de digitale stemhulpen op hetzelfde moment. Daardoor konden mensen halverwege de middag geen stemadvies meer opvragen. De StemWijzer was aan het begin van de avond weer even online en Kieskompas was rond 19.30 weer even bereikbaar, maar nog geen halfuur later was dat alweer onmogelijk. In de loop van de avond was het probleem nog altijd niet opgelost. Heel af en toe waren de pagina’s weer even zichtbaar, maar dat was vaak van korte duur.

Kieskompas trekt samen op met ProDemos en de beide organisaties gaan aangifte doen van de aanval. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerster van ProDemos al dat ze gaan uitzoeken wie achter de aanval zit. Volgens Blanken doet inmiddels het NCSC samen met de technici een poging de cyberaanvallen een halt toe te roepen. Duidelijk is dat de websites vooral te lijden hebben van verkeer uit het buitenland.

Het NCSC valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerster van dat departement zei in een reactie dat nooit inhoudelijke mededelingen worden gedaan over lopende zaken.

De aanval op de StemWijzer en Kieskompas kwam voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van StemWijzer maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de website.

ProDemos had dinsdagochtend uit voorzorg extra servers geïnstalleerd. Dat moest voorkomen dat een grote toestroom van internetters tot problemen zou leiden. Tegen de DDoS-aanval viel volgens de woordvoerster echter weinig te beginnen. Ook Kieskompas was goed voorbereid en had genoeg servercapaciteit. Ook die waren echter niet opgewassen tegen de DDoS-aanval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer