Binnenland

39 personen verdacht in Zwolse fraudezaak

In de Zwolse fraudezaak rond woningcorporatie SWZ verdenkt de politie 39 mensen en bedrijven. Het gaat niet alleen om oud-werknemers, maar ook om diverse leveranciers van SWZ.

Van onze correspondent
13 May 2004 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

De fraude bestaat uit omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Vijftien verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Hiernaast hebben 24 verdachten een schikking geaccepteerd. Zij hebben hierbij bedragen betaald tot 35.000 euro. Dat heeft het openbaar ministerie in Zwolle bekendgemaakt.

Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op drie voormalige medewerkers van SWZ. Later bleek dat ook diverse relaties van SWZ betrokken waren. Het betreft hier voornamelijk aannemers- en installatiebedrijven die werkten voor SWZ.

Na onderzoek van een bedrijfspand in Hoogeveen en huiszoeking in woningen in Hoogeveen en Havelte zijn vier oud-werknemers aangehouden. Eerder werden al ruim dertig verdachten aangehouden. Vijftien van hen, onder wie twee uit Drenthe, moeten zich op 1 juni en 15 juli verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. De oud-werknemers van SWZ zouden bij het verstrekken van opdrachten aan aannemers giften hebben aangenomen. Het gaat om geldbedragen, goederen of vakanties en verbouwingen aan de eigen woning.

Ook gaat het om het opmaken en voorhanden hebben van valse facturen. De belastingfraude bestaat uit het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte inkomstenbelasting. De vier gedagvaarde oud-werknemers van SWZ worden in totaal verdacht van 125 strafbare feiten en de gedagvaarde opdrachtnemers in totaal van 60 feiten. Het merendeel van de strafbare feiten is gepleegd in de periode 1997-2001.

In 2001 jaar moesten oud-directeur R. Rijnhart en de overige vijf leden van het management opstappen na een onderzoek door een onafhankelijke onderzoekscommissie naar een interne crisis. Interim-directeur J. Franke sprak in 2002 over een „angstcultuur” bij SWZ en van een „terreurorganisatie.”

In het kader van het onderzoek zijn in april 2002 huiszoekingen verricht in vijf woningen (Zwolle, Emmeloord, Dalfsen, Havelte en de gemeente Hoogeveen) en in zes bedrijfspanden (Zwolle, Hoogeveen, Genemuiden en Rijssen). De doorzoekingen zijn gedaan door zo’n honderd opsporingsambtenaren. Hierbij werd een grote hoeveelheid materiaal (zoals administraties) in beslag genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer