Binnenland

Meer macht voor Erdogan als Turken ja zeggen

De Nederlandse regering is erop tegen dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne komen voeren voor een referendum. Premier Mark Rutte liet eerder weten dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen. Turkije houdt op 16 april een volksraadpleging over een grondwetswijziging die de macht van president Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

ANP
6 March 2017 19:00Gewijzigd op 16 November 2020 09:57

Als de Turken zich uitspreken voor de wijziging zal door de hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, de president de mogelijkheid krijgen per decreet te gaan regeren. Ook krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft. Het aantal termijnen blijft op twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. In theorie zou Erdogan (63) daardoor tot 2034 president kunnen blijven, want als de president in zijn tweede ambtstermijn besluit tot nieuwe verkiezingen, kan hij nog een keer president zijn.

Erdogan stelt dat het voorgestelde presidentiële stelsel stabiliteit brengt en nodig is om groeiende uitdagingen op het gebied van de economie en veiligheid het hoofd te bieden. Tegenstanders zijn echter bang dat een president die bezig is met het aanpakken van politieke opponenten, activisten, academici en journalisten nog meer macht krijgt.

De meeste hervormingen zullen pas worden doorgevoerd als president Erdogan en zijn AKP de volgende presidents- en parlementsverkiezingen winnen. Die staan voor 3 november 2019 gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer