Ook kleine overtredingen doelwit milieucontrole
Vooral ook kleine overtredingen zijn het doelwit van de 24 uur durende milieucontrole in het hele land die nog doorgaat tot donderdagmiddag 12.00 uur. „Terecht", zegt Maarten Heijligers, milieuambtenaar in de Brabantse gemeente Laarbeek.
Samen met hoofdagent Leo Rooijakkers bezocht hij woensdag een aantal bedrijfjes en particulieren. „Veel kleine overtredingen veroorzaken samen ook een forse belasting van het milieu", zegt hij.
Andere teams, gevormd door politiemensen en controleurs van de gemeente, de Algemene Inspectiedienst (AID), het waterschap en enkele jachtopzieners, onderzoeken in de gemeenten Laarbeek en Gemert–Bakel onder meer het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de illegale lozingen van mest, het crossen in natuurgebieden en de verkoop van lpg zonder toezicht. Ook het opsporen van stropers staat op het program.
Het eerste adres op het lijstje van Heijligers en Rooijakkers is een bedrijfje dat oude koetsen restaureert. De ambtenaar wil vooral weten, hoe het zit met de opslag van gevaarlijke stoffen, zoals verf. Dat gebeurt over het algemeen zoals het hoort, blijkt snel. Alleen staan enkele vaten met afgewerkte chemicaliën op een plaats waar dat niet mag. „Ze zouden maandag al zijn opgehaald", zegt de eigenaar. Hij zet ze meteen weg. „Morgen kom ik terug om te kijken of ze nog steeds op een veilige plaats staan", zegt de ambtenaar. Als dat inderdaad zo is, is de zaak afgedaan.
De politieman maakt van de gelegenheid gebruik om de eigenaar te melden dat er recent in de Belgische grensstreek een aantal koetsen is weggehaald. „Als ze daarmee hier aan de deur staan, horen we dat graag." De eigenaar belooft alle mogelijke medewerking.
Het volgende adres is dat van een beeldhouwster. De buurt heeft bij de gemeente geklaagd over geluidsoverlast, als ze in de open lucht met grote steenblokken in de weer is. „Alleen mijn grote slijpmachine maakt lawaai", erkent de kunstenares. „Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Ik gebruik die machine alleen ’s middags. Alle andere bewerkingen maken nauwelijks of geen lawaai."
De milieuambtenaar heeft er alle begrip voor, maar hij vermoedt toch dat er een milieuvergunning moet worden aangevraagd. „Het kan zelfs zijn dat er een akoestisch rapport nodig is." Hij laat mevrouw weten dat ze binnenkort alle benodigde formulieren in de bus kan verwachten.
En verder gaat het weer, naar een woning pal tegenover een koekfabriek. Dat bedrijf veroorzaakte onlangs een enorme stofoverlast, waardoor het huis en twee auto’s helemaal werden bedekt met een vettige, plakkerige laag zetmeel. De fabriek beloofde maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. „Dat is gebeurd", zegt de bewoonster van de getroffen woning. „En over de vergoeding van de kosten worden we het ook wel eens." Heijligers en Rooijakkers vinden het niet nodig om het bedrijf zelf ook nog met een bezoek te vereren.
De volgende controle betreft het onderkomen van de plaatselijke tennisclub. Die vereniging zit in een gemeentelijk pand. Onlangs waren er onder meer problemen met het afvalwater. De ambtenaar – „ook in panden van de gemeente moeten de regeltjes worden nageleefd" – wil weten of dat allemaal netjes is opgelost. Hij komt aan een gesloten deur. „Maakt niet uit", zegt hij. „Ik kom vandaag of morgen wel een keer terug. We hebben tenslotte 24 uur de tijd"