Binnenland

Forse claims voor winkeldieven

Winkeliers gaan de schade van winkeldiefstal verhalen op de dieven. Die moeten er daarom rekening mee houden dat ze, naast een strafrechtelijke afhandeling, ook forse schadeclaims krijgen. Die kunnen oplopen tot 1000 euro per incident.

Redactie economie
12 May 2004 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Dat heeft het PlatformDetailhandel, waarin veel winkelbedrijven samenwerken, woensdagochtend bekendgemaakt. Uit onderzoek in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland is gebleken dat er nieuwe mogelijkheden zijn om winkelcriminaliteit te bestrijden. Het platform gaat nu samen met het ministerie van Justitie een standaardprocedure opstellen waarmee winkeliers de schade kunnen verhalen.

Winkelcriminaliteit heeft de detailhandel vorig jaar meer dan 1 miljard euro gekost. De directe schade door diefstal bedroeg 520 miljoen. Dat is 4 procent meer dan in 2002. Dieven die artikelen uit de schappen pikken, zorgen voor een schade van 310 miljoen, interne fraude kost 210 miljoen. Veelplegers zorgen voor ongeveer 60 procent van die schade. Daarnaast beliep de schade door inbraak, overvallen, vernieling, graffiti en andere vormen van agressie en geweld nog eens 240 miljoen euro.

Vooral in de tweede helft van vorig jaar vlakte de toename, na jaren van stijging, wat af. Volgens de winkels komt dat vooral door de harde aanpak van veelplegers in de grote steden. Ook zijn vorig jaar minder -bijna min 16 procent- overvallen op winkels gepleegd. Winkeliers hebben veel uitgegeven aan de beveiliging. Vorig jaar was dat 290 miljoen euro.

Volgens H. van de Geest, voorzitter van het platform, is het aantal echter nog steeds onacceptabel. „Het gaat om 944 overvallen. De impact daarvan mogen wij niet onderschatten.” Van der Geest eist dat de overheid zich blijft inzetten om te bewerkstelligen dat deze daling wordt voortgezet.

De Raad van Hoofdcommissarissen is kritisch over de cijfers die het platform over criminaliteit geeft. Zo ligt het aandeel van de veelplegers in de winkelcriminaliteit volgens de politie aanzienlijk lager, aldus een woordvoerder.

In het platform werken samen de Raad Nederlandse Detailhandel namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven en de Nationale Winkelraad namens de zelfstandige detaillisten. De aanpak van de criminaliteit tegen het bedrijfsleven komt op 26 mei in de Tweede Kamer aan de orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer