Twaalf meter hoge toren biedt weids uitzicht over ‘woestijn’ Kootwijkerzand
Twaalf meter hoog wordt de nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand op de Veluwe. Wanneer de genie van de Koninklijke Landmacht het bouwwerk in de loop van volgende week in elkaar heeft geschroefd, kan het worden beklommen voor een weids uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa.
„Vergeleken met de houten toren die hier eerder stond, komt er een verdieping bij”, zegt boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer. „Het voormalige zendgebouw van Radio Kootwijk zal voortaan vanaf hier wat beter zichtbaar zijn. Ook Apeldoorn is vanuit de toren waar te nemen.”
De vorige uitkijkpost werd in 1990 gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer. De locatie was niet zonder reden, weet Jansen. „Het Kootwijkerzand was een van de eerste gebieden die Staatsbosbeheer in eigendom kreeg.”
De toren moest vorig jaar wegens houtrot worden afgebroken. „Wellicht is het hout destijds niet genoeg verduurzaamd, waardoor de toren er minder lang heeft gestaan dan de bedoeling was”, oppert Jansen. „We rekenen erop dat het nieuwe bouwsel langer meegaat, minstens dertig jaar.”
Weervast staal
De toren, een kopie van zijn voorganger, is van weervast staal. Daarin is koper verwerkt dat de roest die ontstaat een beschermende werking geeft. Jansen: „Een roestbruin uiterlijk past ook beter bij de bomen en het zand dan blinkend staal.”
Loenhorst Metaal uit Barneveld van de broers Cor en Evert-Jan van de Loenhorst leverde de 3100 onderdelen voor de 17.000 kilo zware toren. Zij groeiden op in het naburige dorp Kootwijk. „Als kleine jongens speelden wij nog op dezelfde plek bij de oude toren”, herinnert Cor zich.
Met behulp van een grote kraanwagen, twee hoogwerkers en een shovel bouwen tien militairen van de 103 Constructiecompagnie van de genie uit Wezep de toren op. Voor deze ‘bouwvakkers van defensie’ is de klus op het Kootwijkerzand „een prachtig trainingsmoment”, zegt projectleider korporaal Roy. „Metaalbouw komt niet zo vaak op ons pad, we kunnen deze vaardigheden weer eens oefenen.”
De genisten bouwen onder andere de kampementen voor de soldaten van Nederlandse vredesoperaties overal ter wereld. Boswachter Jansen: „Staatsbosbeheer maakt wel vaker gebruik van de diensten van defensie. Zo legden genisten loopbruggen aan over natte plekken in een aantal van onze gebieden.”
Vierde etage
De uitkijktoren kost 90.000 euro. Staatsbosbeheer kan dat niet bekostigen uit het vaste budget. Een inzamelingsactie leverde 17.000 euro op. De gemeente Barneveld en de provincie Gelderland droegen respectievelijk 20.000 en 35.000 euro bij.
In de loop van maandag moet de vierde etage zijn aangebracht. De militairen hebben dan 1335 bouten en moeren gebruikt. Staatsbosbeheer wil de toren vrijdag voor het publiek openstellen. Op het bovenste platform kunnen gelijktijdig tachtig personen staan.